Доц. д-р Стойчо Стойчев: Нинова превръща БСП в националсоциалистическа партия

  • 07 май 2019 16:54

  • 6997
  • 0
Доц. д-р Стойчо Стойчев: Нинова превръща БСП в националсоциалистическа партия
© Канал 3

Доц. Стойчо Стойчев е роден в Шумен през 1983 г.. Той е завършил политология в Централния европейски университет в Будапеща. Сега преподава „Анализ на политическия риск и прогнозиране“ в катедра „Политология“ на Софийския университет.

- Доц. Стойчев, като политолог каква е вашата професионална оценка за посещението на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март у нас? От опозицията нададоха вой, че това бил политически пиар, за капак искат и премиерът да се оттегли от поста си до вота...

- Това посещение показа дълбоките разделения в нашето общество. Също така – яркият провинциализъм на някои коментатори, сред които и политици, в социалните мрежи. Където и да ходи по света Папата говори за едни и същи неща – за добродетели, за мир, за несретността на хората, бягащи от подпалени войни и т.н.. Тук обаче някои нашенци си въобразиха, че са едва ли не център на Вселената и заговориха всякакви глупости. Визитата беше приета много полюсно - от някои с радост и възторг, от други с нескрито раздразнение. Според мен не трябва да се отива в тези две крайности, а да си даваме ясна сметка, че България не живее в изолация и е съвсем нормално от време на време да ни посещават значими световни личности. Не смятам, че премиерът си е направил пиар с това посещение – все пак се надявам да има достатъчно паметливи хора, които помнят, че поканата към Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март беше отправена миналата година по време на нашето Европредседателство, когато датата на вота не беше ясна. Не бива да се търси сега под вола теле – несериозно е и показва тенденциозност.

- БСП и БПЦ не бяха на площада по време на Молитвата за мир. Да смятаме ли, че те не желаят мир, защото си падат по конфликтите и войните?

Булфото

- Разбирам теологическата обосновка на БПЦ, която има схизма, различна от католическата църква. Оказа се, че и половината българи са наясно и се изказват „компетентно” по църковните дела в мрежите.

Колкото да БСП  - в последната година под ръководството на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за поддържа политика на дистанция от европейското и дори световното ляво. Нинова се опитва да превърне БСП в националсоциалистическа формация. Хем да е социалистическа, ама и да е шовинистично затворена само в българското, в антилибералното, антиглобалното и т.н. Признавам си, че такова чудо, маскирано като ляво, досега не бях виждал, нито пък съм чел за подобно нещо. Това си е чист националсоциализъм, който познаваме от средата на миналия век. Едва ли хората, които подкрепят БСП, ще бъдат щастливи от появата на този хибрид на Нинова. Като българин, който смята да продължи да живее в Родината си, не ми се иска основната политическа алтернатива и опозиция да е националсоциалистическа.  Каква солидарност има в това, когато някой отправя призив, молитва за мир, ти да го бойкотираш надменно?! В самата БСП има хора, които мислят като мен. Там има разделение на две равностойни групи и едната от тях определено не симпатизира на Нинова. Така че след изборите трябва внимателно да следим какво става в БСП.

- Може би в соцпартията са гузни, предвид историческото гонение, което предшественицата й – БКП е правила срещу католиците и евангелистите у нас, имало е дори убийства?

- Много ги надценявате, подозирайки историческа гузност у БСП. Та те включиха в евролистата си Румен Гечев – човек, отговорен за хиперинфлацията в правителството на Жан Виденов. По онова време, през 1996г.-1997 г. пенсионерите вземаха по 3 долара пенсии, а хората получаваха заплати от по 5 долара. Но към виновника за всичко това Румен Гечев сега мнозина се отнасят напълно безкритично. В българската политика няма гузност, не само БСП, а повечето партии са напълно лишени от това чувство, държат се безочливо и разчитат на късата памет на  хората.

- От скандал в скандал ли ще премине цялата преизборна кампания?

- Да, ще бъде под знака на проверки на прокуратурата. Скандалите ги произвеждат хора, близки до политическите партии. Тези шумотевици обаче ще убият съвсем избирателната активност на хората, която традиционно на този вид вот, е ниска. Твърдите ядра на партиите не се влияят от скандалите – те си поддържат своите отбори на всяка цена. Посланията в кампанията се движат в три успоредни линии, според мен, които по никакъв начин не се пресичат и не се получава диалог. Едната линия е на ГЕРБ, които казват: „Вижте, ние ги разбираме нещата и затова сме подредили в листата си евробюрократи и безупречни чиновници, които да вършат същинска работа в ЕП”. Обаче хората не ги разбират тези неща, скучни са им. По втората линия са уж лявата БСП и уж дясната „Демократична България”, които в синхрон заявяват, че искат да свалят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Те нямат за цел да провеждат европейски политики.

Третата линия е на патриотичните формации, известни са техните популистки тези.

Ето така представителите на тези основни три линии нямат никакъв шанс да заговорят помежду си. Те изпращат декларативни послания, не търсят диалог. Но ви уверявам, че като дойдат изборите, партиите разчитат основно на своите мрежи за осигуряване на брой гласоподаватели, а не на това кой какво е говорил преди вота. Твърдя това като изследовател на контролирания и купеният вот от години насам.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
6997 0

Свързани новини

Водещи новини