Мобилни екипи на НОИ ще консултират кандидат-пенсионери в изнесени приемни

  • 07 май 2019 09:33

  • 568
  • 0
Мобилни екипи на НОИ ще консултират кандидат-пенсионери в изнесени приемни
© gettyimages

Мобилни екипи на Териториалните поделения на НОИ от днес ще консултират кандидатите за пенсиониране в изнесени приемни за избор на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент. Това каза директорът на ТП на НОИ - Пловдив Розалия Джинева за БТА.

Ангажиментът на специалистите е във връзка с промяната в Кодекса за социално осигуряване /КСО/, чиято цел е да отговори на определени обществени и социални очаквания с един гратисен период до края на 2022 година, през който ще се избира и ще се изплаща по-високата сума, припомни Джинева.

По думите ѝ гражданите, които имат право да се пенсионират по възраст и осигурителен стаж през следващите 4 години, ще избират по кой начин да направят това - дали чрез стария метод с три годишна база - период преди 1997 година или с целия доход след 2000 година. За да дадем възможност на гражданите да направят преценка кой от двата метода да изберат, мобилни екипи на НОИ ще консултират кандидатите за пенсиониране, като там, където институтът няма свои поделения, това ще става съвместно с общинските администрации. Те ще изчисляват на място прогнозния размер на пенсиите и по двата варианта, а хората ще трябва да направят своя избор при подаване на заявление за пенсиониране, уточни експертът.

Всички, на които е нужна консултация могат да се запишат или да дойдат на място за срещите, определени по предварителен график за всяка община, каза още директорът на пловдивското поделение на НОИ. На място, в реално време, с помощта на съответните технически средства, специалистите на НОИ ще изчисляват бъдещите пенсии. Единственото, което е необходимо, допълва Джинева, е хората да носят документи за самоличност, документите си за стаж или поне да могат да го посочат вярно, както и необходимият документ за тригодишната база преди 1997 година, ако искат да направят сравнението. Тези, които вече са си подали заявление за пенсиониране след 1 януари 2019 година имат на разположение шест месеца, считано от 4 май, през което време да им се направи преценка за по-благоприятен вариант. Може да се преразгледа и вече отпусната пенсия от началото на годината и пенсионерът да пристъпи към избор на по-благоприятния вариант.

В НОИ - Пловдив са направили необходимата организация, създадени са мобилните екипи, които, по график, ще посетят всички 18 общини на Пловдивска област.

Джинева смята, че в ценностите на институцията е да отговорят на очакванията и приемат това предизвикателство и натоварване в името на гражданите. Тя е сигурна, че ще се справят със задачата.

Ръководството на НОИ - Пловдив вече е извършило необходимите контакти с всички общини, които от своя страна, чрез обяви, са разпространили графика за срещите, като така се предоставя възможност повече граждани да се възползват от правото на избор. Информацията е разпространена на възлови места, където се посещават от повече хора - читалища, кафенета, магазини, пред информационните центрове, в сайтовете на общините и по думите на Джинева вече има обратна връзка за проявен интерес от хората.

Срещите на мобилните групи започват днес - 7 май, като работното време на консултантите ще бъде от 9.00 ч. до 16.00 часа и за град Пловдив е сградата на ТП на НОИ на ул. "Любен Каравелов".

Останалите 17 общини са разпределени в дните до 16 май, като мястото е общинската администрация, а броят на дните зависи от броя на гражданите, които през 2019 година са получили правото на пенсия по възраст и осигурителен стаж /чл. 33, т.15 от КСО/. За Пловдивска област това са малко над 6 700 души, като най-много - 3 407 са в Пловдив, 664 са в община Асеновград, Карлово - 432, община "Марица" - 304, между 200 и 300 са кандидат-пенсионерите за тази година в Първомай, Раковски, Стамболийски и "Родопи", по стотина са в Калояново, Садово, Сопот, Хисаря и под сто в Съединение, Куклен, Кричим, Брезово и най-малко, 17 - са в община Лъки.

Според новите правила, до края на 2022 година, в заявлението за отпускане на пенсия има отметка, в която бъдещият пенсионер заявява, че желае за нейния размер да се вземат предвид трите последователни години отпреди 1 януари 1997 година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
568 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини