Папа Франциск в София: Мирът да бъде с вас!

  • 05 май 2019 16:06

  • 3323
  • 10
Папа Франциск в София: Мирът да бъде с вас!
© bulphoto

"В името на Отца и Сина, и Светия дух. Мирът да бъде с вас. Братя, преди да отслужим светите тайни, да признаем греховете си. Изповядвам пред всемогъщия Бог и пред вас, братя и сестри, че много съгреших с мисли, думи, дела и опущения. Моя вина, моя вина, моя преголяма вина. Затова моля блажената Мария, всякога Дева, всички ангели и светци, и вас, братя и сестри, да се молите за мене пред Господа, нашия Бог. Да се смили над нас всемогъщия Бог и след като ни прости греховете, да ни въведе в живот вечен", каза Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в проповед по време на Светата литургия на пл. „Александър I Батенберг“. 

Сивият прагматизъм е най-голямата заплаха, която може да се вкорени в една общност. Бог ни призовава, Бог ни изненадва, Бог ни обича“, каза Светият отец.

„Всичко се случва на бреговете на Галилейското езеро, където Иисус бе призовал Петър. Беше го призовал да си остави работата на рибар, за да стане рибар на човеци. След целия този път, след преживяването на смъртта на Учителя и въпреки известяване на Неговото възкресение, Петър се връща към предишния си живот. „Отивам да ловя риба“, казва той. И другите ученици са същите: „И ние ще дойдем с теб“. Сякаш правят стъпка назад. Петър отново взима мрежите, от които се беше отказал заради Иисус. Тежестта на страданието, разочарованието, дори предателството са се превърнали в тежък камък, който трудно би паднал от сърцата на учениците. Те все още са ранени от тежестта на болката и вината. Благата вест за Възкресението все още не се е вкоренила в сърцата им. Господ знае колко силно за нас е изкушението, да се върнем към нещата от миналото“, каза още Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март.

 

По думите му мрежата на Петър е символ на изкушението и носталгията по миналото. „Затова ще искаме да си върнем нещо от онова, което сме пожелали да оставим пред опита ни за провал над болката и дори на факта, че нещата не са така както сме се надявали винаги се появява едно много тънко и опасно изкушение, което ни кара да се обезкуражим и да махнем с ръка. Това е психологията на гроба, която оцветява всичко в примирение и ни кара да се привържем към сладникавата тъга, която като червей разяжда всяка надежда“, допълни още папата.

„По този начин се развива най-голямата заплаха, която може да се вкорени в една общност. Сивият прагматизъм на живота, което на пръв поглед изглежда всичко нормално, но където действителност вярата се изпарява и дегенерира в дребнавост. Точно там при провала на Петър идва Исус, започва отначало и търпеливо отива да го посрещне и му казва „Симоне, това е името, от първото му позоваване. Господ не очаква идеални ситуации и вътрешни разположения. Той ги създава. Не чака да се срещне с хора без проблеми, без разочарования, грехове. Самият той беше изправен пред греха и разочарованието. Братя, господ не се уморява да ни призовава. Силата на любовта преобръща всяка прогноза и знае как да се започне отново“, каза Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март.

По думите му в Иисус Бог се опитва да ни даде нова възможност. „Всяка сутрин ни търси там, където сме и ни призовава да станем и да възкръснем отново чрез Неговото слово, да погледнем нагоре и да повярваме, че сме създадени за небето, а не за земята, за висините на живота, а не за низостта. Призовава ни да не търсим живия сред мъртвите. Когато го приемаме, ние се издигаме по-високо, приемаме най-красивото си бъдеще не като възможност, а като реалност“, допълни Светият отец.

По рано Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март премина през центъра на София с характерния си папамобил. Хиляди българи и католици от цялата страна го очакваха преди Светата литургия, която Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март изнесе на площад "Александър I Батенберг". Това е най-значимото и най-масовото събитие с участието на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в София.

 

За събитието бе подготвена специална сцена, където е изнесен олтар и разпятието, както и иконата Света Богородица от Несебър. Тя в украсена с цветя в бяло и жълто. Направен е и специален кордон, по който папамобилът ше дойде до сцената.

С 15 минути по-рано от планираното започна светата литургия.

Церемонията бе предавана на големи видео екрани, разположени в района на на пл. „Княз Александър I Батенберг, за да могат всички да проследят богослужението отблизо.

Мерките за сигурност в района са засилени, гражданите, които присъстват на литургията, преминаха през специално изградени контролно-пропускателни пунктове, където бяха щателно проверени.

Католицизмът е четвъртото по численост вероизповедание в България след православното християнство, исляма и протестантството. Светата литургия е основното тайнство в Католическата християнска църква. То представлява пресъздаване на жертвоприношението от Новия завет, в което Иисус Христос се принася в жертва за хората чрез хляба и виното, олицетворяващи тялото и кръвта на Божия син.

 

Римокатолическата литургия се състои от Литургия на словото и Евхаристийна литургия. Литургията на словото съдържа четенията от Светото писание – Деянията на апостолите. Второто четиво от литургията на словото предвижда четене от Книгата Откровение на Свети Иван Апостол и четене от Светото Евангелие според Иван. Евхаристичната част съдържа приемането на даровете и преломяването на хляба и виното – точно пресъздаване на последните моменти от живота на Исус Христос.

 

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3323 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Не и у нас, попе,

2019.05.05 | 19:44

10

30г. седесарските кaпути се гаврят с народа, няма да има мир докато ни ги накажем сурово.

Тия немоат църква от джамия да различат ........

2019.05.05 | 17:12

5

Тия соросоиди у центаро немоа се прекръстат а папата ,че срещат !!!!

Ую

2019.05.05 | 19:39

9

Пуснете клип в който папата се кръсти и гледайте!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Бай шиле

2019.05.05 | 16:23

1

Кога ще се изсере ще ни информирате ли?

Гост

2019.05.05 | 19:37

8

Където е бил,проклятие е насадил!С това идване България е Анатемосана!ЗАВИНАГИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

папата -САТАНИСТ

2019.05.05 | 18:53

7

РАБОТИ ЗА ЦИОНИСКАТА СВЕОВНА МАФИЯ. УЧАСТВА ВЪВ ПЛАНЪТ ЗА ЗАСЕЛВАНЕ НА ЕВРОПА СЪС ДЖИХАДИСТИ -МЮСЮЛМАНИ.

2019.05.05 | 17:54

6

Папупедофил чезни!

ура

2019.05.05 | 17:08

4

Много хора са се събрали да видят папата !!!!!!! Когато дойде, ПУТИН не ми се мисли какво ще става !!!!

2019.05.05 | 16:33

3

Папата да не се помотва а да бега до Артекс, че колко апартаменти го чакат за освещаване....

2019.05.05 | 16:26

2

Отворете сърцата си за изнасилвачите на вашите дъщери. Бежанците идват насам по папската благословия. Този наистина е слуга на дявола.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини