Италиански издания коментират предстоящата визита на папата в България и Северна Македония

  • 04 май 2019 13:19

  • 796
  • 1
Италиански издания коментират предстоящата визита на папата в България и Северна Македония
© gettyimages (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще направи своето 29-ото посещение в чужбина от 5 до 7 май и то ще го отведе в България и в Северна Македония.

Това ще бъде своеобразно поклонение по стъпките на двама светци - папа Йоан Двадесет и Трети, известен като Папата на мира, който беше апостолически легат в София през 20-те и 30-те години на миналия век, и на Майка Тереза, която е родена в Скопие, припомня италианското издание "Авенире". Визитата в двете страни ще е под знака на екуменическия диалог с православните, които са мнозинство и в двете държави, както и с ислямския свят (8 процента от българите и една трета от македонците са мюсюлмани), добавя изданието. Пътуването ще е под знака на мира в един район, който исторически е известен като барутния погреб на Стария континент, посочва изданието. По време на визитата папата няма да забрави и за миграционния феномен, посещавайки бежански лагер във Враждебна.

Апостолическо пътуване, изцяло насочено към пътя на единството и на приемането. Така ватиканският държавен секретар, кардинал Пиетро Паролин представя визитата на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в България и Северна Македония, пише в. "Стампа". Това пътуване дава възможност за преодоляване на напреженията, които продължават все още да съществуват между католици и православни, допълва изданието, позовавайки се на Паролин. Пътуването ще даде подем и на темата за срещите, на темата за културата на срещите и на многообразието, което трябва да стане повод за взаимно обогатяване по начин, по който всички да могат да се развият във всички направления самостоятелно и като общност, допълва изданието, позовавайки се на Паролин.

Сайтът "Ватикан нюз" припомня, че посещението на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в България става 17 години след това на папа Йоан Павел Втори. Сайтът за религиозни новини "Сервицио информационе релиджиоза" пък съобщава, че по време на етапа от визитата на папата в Северна Македония той ще благослови първия камък на светилището, изградено в памет на Майка Тереза.

Агенция АНСА, се спират върху приветствието на Франциск към българите в навечерието на визитата му, разпространено вчера. Във видеообръщение Светият отец говори за великото дело на Светите братя Кирил и Методий и поставя акцент и върху предстоящата среща с Негово светейшество българския патриарх Неофит. "Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение между всички християни", казва папата. В приветствието си към българите Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март изтъква, че неговото апостолическо пътуване в България, ще мине под мотото "Мир на земята". Това е заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан Двадесет и Трети, известен като Български папа, прекарал почти 10 години в София като апостолически легат и установил връзки на уважение и обич с българския народ, които продължават и до днес, припомня във видеообръщението си Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март. Светият отец споделя, че идването му в България ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира. "Защото вашата земя е родина на свидетели на вярата, още от времето, когато Светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният труд бе много ползотворен, който донесе много плодове и в трудните моменти на миналия век", посочва Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март. Края на посланието си папата казва: "Нека Бог да даде мир и просперитет на България!", отбелязва АНСА.
 

Последвайте канала на

БТА
796 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2019.05.04 | 13:47

1

Посещението на папата ясно посочва, че България е фактор в международната политика и се разглежда като солиден лидер на Балканите. Призовавам българският народ да не гласува за престъпната терористична групировка БКП/БСП, защото тя е враг на свободна и велика България. Запомнете това от Бай ви Гюро.

Добави коментар

Водещи новини