Изпратиха 38-ия военен контингент за мисия на НАТО в Афганистан

  • 02 май 2019 19:08

  • 1003
  • 2
Изпратиха 38-ия военен контингент за мисия на НАТО в Афганистан
© Булфото

Изпратиха 38-ия контингент от въоръжените сили за участие в мисия на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" от площад "Свобода" в Хасково.

Контингентът е в състав до 160 военнослужещи. Включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Иван Иванов от Дирекция "Логистика" в Министерството на отбраната.

Ротата за охрана на летище Кандахар е сформирана от над 100 военнослужещи, като по-голямата част от състава ѝ е от 31-ви механизиран батальон на Втора Тунджанска механизирана бригада. Повече от половината военнослужещи са с опит от мисии зад граница. Командир на ротата е капитан Светлин Симеонов – заместник-началник на щаба по огневата поддръжка във военно формирование 52 740. Участвал е в мисии зад граница през 2008 и 2012 г. в Афганистан и през 2009 г. в Босна и Херцеговина. 

Националният командир полковник Иван Иванов получи икона на Св. Георги Победоносец и сертификат за участие. Архиерейският наместник Георги Тодев и отец Никола отслужиха водосвет за здраве и успех на мисията.

На церемонията по изпращането участие взеха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Това е четвъртият контингент, който Хасково изпраща за Афганистан, отбелязва "Булфото".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1003 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.05.02 | 20:10

2

Дрехи поне имат .Да си вземат и доста памперси.А който се върне неосран ще го правят генерал .Както беше последният път . А той взема че стана политик.

асд

2019.05.02 | 19:32

1

васалите собствените си граници нямат право да пазят, но изпращат пушечно месо за господаря.

Добави коментар

Водещи новини