Oт 2 155 случая на насилие над деца през 2011 г., 1 560 са в семейства

  • 06 март 2012 16:29

  • 3112
  • 1
Oт 2 155 случая на насилие над деца през 2011 г., 1 560 са в семейства
©

За миналата година от 2155 случая на насилие над деца, 1560 са в семейства. Това заяви Калин Каменов, временно изпълняващ длъжността председател на Държавната агенция за закрила на детето на дискусия по проекта на Закон за детето.

"Общата отговорност е безотговорност. В България има родители, които имат нисък родителски капацитет, които ги възпитават с побоища и насилие, които ги продават, които ги гледат в конюшни и кучкарници", заяви той.

Депутатът Станка Шайлекова, член на парламентарната комисия по труда и социална политика заяви, че мненията са много противоречиви и това е естествено. "Закон за детето трябва да има. Свидетели сме на много агресия както от децата, така и от родителите, това не трябва да продължава", посочи тя.

Представители на граждански организации призоваха да се изчистят текстовете в закона и да няма дефиниции като „най-добрия интерес на детето”, които позволяват интерпретация. Според тях има вече негативни примери със законодателство за детето в Швеция, Германия, Норвегия, Русия, Англия. Според граждански организации проектозаконът за детето не прави разлика между деца в риск и децата изобщо.

В законопроекта за закон за детето има тоталитаризъм – противопоставят се правата на детето на основни човешки права, каза адвокат Виктор Костов от „Свобода за всеки”. Костов заяви, че не вижда топло отношение към детето и семейството и че прозира страх на хората от това, което ще направи държавата.

Според Стоян Георгиев от Асоциация „Общество и ценности”, проектозаконът приема, че родителят е виновен по презумпция. Семействата ще станат изключително уязвими от вмешателството на институциите, които ще могат да си позволят по всяко време да влязат в българското семейство и ако имат съмнения за каквото и да било, родителят буквално да стане зависим от техните експертни становища и субективни възприятия за реалността, каза Георгиев. Според него – не държавната институция трябва да определи какво е отговорно родителство.

Дашенка Ташкова, председател на Сдружение за педагогическа и социална помощ за деца ФИЦЕ България заяви, че при следващи дискусии по темата трябва да има квоти за различните организации и институции, защото отново ще се изказват основно представители на родителски организации.

Този закон не защитава само правата на децата в риск, в него има определение какво е дете в риск. Нямаше да има Конвенция за правата на детето, ако всички права бяха гарантирани, заяви тя.

Последвайте канала на

3112 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
...

2012.03.12 | 16:23

1
КОГА ЩЕ ГЛОБИТЕ ЦИГАНИТЕ ЗА ТОВА БЕ ,НЕЩАСТНИЦИ?КОГА ЩЕ НАПРАВИТЕ НЕЩО КАТО ХОРАТА? ИЛИ СТЕ ОТВОРИЛИ ДВОЙНИЯ АРШИН?МАНГАЛИТЕ СИ СЕ ВОЗЯТ ВГР.ТРАНСПОРТ ГРАТИС.ЩО НЕ СВАЛИТЕ НЯКОЯ ТУМБА ОТ ТРАМВАЯ... АААМА НЕ ,ЩЕ СВАЛИТЕ НЯКОЯ ПЕНСИОНЕРКА КЪДЕТО НЯМА 2 ЛВ ДА СЕ ПРЕКРЪСТИ. МАМИЦАТА ВИ СКАПАНА!!! ЕЙ ,ХОРА НЕ ПЛАЩАЙТЕ НИЩО/ВОДА ,ТОК / ЩОМ ТЕ НЕ ПЛАЩАТ И НИЕ НЯМА. ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА.ДО КОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТОВА ? ДОКАТО НЕ СЕ ИЗБИЕМЕ ЛИ? МАЙ НЕ Е ДАЛЕЧЕ ТОЯ МОМЕНТ

Добави коментар

Водещи новини