Музикален парад на военните духови оркестри и тържествен концерт за 6 май

  • 02 май 2019 14:06

  • 771
  • 1
Музикален парад на военните духови оркестри и тържествен концерт за 6 май
© Булфото (архив)

Националната гвардейска част организира музикален парад на военните духови оркестри и тържествен концерт по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

На 3 май 2019 г. от 20.00 ч. пред Билетния център на Националния дворец на културата в столицата ще започне музикалният парад на военните духови оркестри, в който ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, Фестивалният оркестър и представителните военни духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, както и изпълнители от Представителния ансамбъл на въоръжените сили. Освен известни български маршове, военните духови оркестри ще представят музикални творби от богатия си жанров репертоар.

На 5 май 2019 г. от 19.00 ч. в зала 1 на НДК в гр. София Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили ще изнесат тържествен концерт за жителите и гостите на столицата. Той е под патронажа на президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили, министъра на отбраната и началника на отбраната.

В концерта по повод Деня на Храбростта и празника на Българската армия ще участват Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Райко Кирилов, Бойка Дангова, Емилия Валенти, фолклорно трио „Ладена“, квартет „Армейска песен“, детска вокална група „Пим-пам“, мажоретен състав от Ботевград, клуб по спортни танци „Гранд“ към Военния клуб в гр. Хасково, танцова формация „Алгара“ и др. Тържественият концерт е с вход свободен.

* * *

Представителен духов оркестър на Военноморските сили.

Флотският военен духов оркестър е създаден през 1881 година. Още през 19 век се поставя традицията музикантите да дават безплатни концерти за гражданството в Морската градина и на централния площад в гр. Варна. Диригент на Представителния духов оркестър на Военноморските сили е капитан III ранг Мирослав Трифонов. Оркестърът е участвал в международни фестивали на военните оркестри и прави концертни турнета в Белгия, Франция, Италия, Швейцария, Турция и Германия.

Представителният духов оркестър на Сухопътните войски е наследник на оркестъра на 4-ти Пехотен Плевенски полк и е с над 100- годишна история. През 2008 г. оркестърът участва в Международния фестивал на военните духови оркестри в Букурещ, Румъния, през 2009 година изнася спектакли в различни градове на Германия в рамките на Международния фестивал на военните духови оркестри, а през 2014 година с успех участва във фестивала на военните оркестри в Санкт Гален, Швейцария. Диригент на оркестъра е старши лейтенант Тодор Пенков.

Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили е създаден през 2000 г. С концертната си дейност сред военнослужещите от Българската армия и гражданството оркестърът спомага за патриотичното възпитание, съхраняване и развитие на традициите и ценностите в българските Военновъздушни сили. Диригент на оркестъра е майор Михаил Младенов.

Фестивалният военен духов оркестър е съставен от военните духови оркестри на Националния военен университет „Васил Левски” и Втора тунджанска механизирана бригада – Стара Загора с диригенти майор Николай Косев и капитан Цветомир Василев. Създаден е в края на 2006 г. и е домакин на Международния фестивал на военните духови оркестри, който ежегодно е част от културния живот на гр. Велико Търново.

Гвардейският представителен духов оркестър е наследник на първия военен духов оркестър, създаден през 1879 г. в гр. Велико Търново, с диригент Йозеф Хохола. От 1 януари 1893 г. оркестърът на 6-ти пехотен Търновски полк се привежда в „Лейбгвардейския на Негово Царско Височество ескадрон“. Първият гвардейски оркестър включва както духови инструменти, така и струнна група.

Днес наред с церемониалните функции, Гвардейският представителен духов оркестър развива активна концертна дейност и има успешни участия в международни фестивали на военните духови оркестри в Германия, Франция, Турция, Италия, Унгария, Израел и Русия. Носител е на многобройни български и чуждестранни отличия, между които „Златна лира” от Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Началник на оркестъра е подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия.

Представителният ансамбъл на Въоръжените сили е създаден на 1 октомври 1944 г., когато по инициатива на учителя по музика от Първа мъжка гимназия Драган Прокопиев се взема решение към Министерството на войната да се създаде Представителен хор. През  годините Военнопредставителният хор увеличава състава си, към него се включва и танцов  състав.

През 1962 г. е създаден Армейският естраден  ансамбъл. В състава на ансамбъла се изявяват едни най-видните български дейци на изкуството и културата – Филип Кутев, Жул Лев, Алипи Найденов, Петър Ступел, Кирил Дончев, Емил Георгиев, Иван Стайков, Ангел Заберски, Димитър Гетов, Петър Петров, Николай Гаубич, Никола Николов, Никола Гюзелев, Боян Лечев, Ана Томова-Синтова, Румяна Барева, Маргрет Николова, Ирина Чмихова, Георги Кордов, Емилия Маркова, Кирил Семов, Стефка Оникян, Кичка Бодурова, Христо Кидиков, Нели Рангелова, Георги Христов, Михаил Белчев, Симеон Щерев и много други.

От март 2009 г. Ансамбълът на Българската армия е в състава на Националната гвардейска част. Днес той се нарича Представителен ансамбъл на въоръжените сили. Част от афиша на Ансамбъла са известни и любими български изпълнители – Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Бойка Дангова, Сунай Чалъков, Антония Маркова, Емилия Валенти, Станислава Димитрова – Съни, Вили Станева, Соня Иванова, Таня Дупаринова, Надя Казакова, фолклорна формация „Ладена”, танцов състав „Алгара”, оперният певец Стоян Бончев и емблематичният квартет „Армейска песен”. Началник на Ансамбъла и сценарист на концертите е Снежина Темелкова.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
771 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Остап Бендер

2019.05.13 | 01:23

1

Армия няма,оркестри и генерали колкото щеш.Държава няма,чиновници-колкото щеш.

Добави коментар

Водещи новини