Младен Маринов и Светлан Кичиков: Миграционната обстановка е спокойна

  • 02 май 2019 13:25

  • 275
  • 1
Младен Маринов и Светлан Кичиков: Миграционната обстановка е спокойна
© Novini.bg

Миграционната обстановка е спокойна и предвидима. Българските власти напълно контролират ситуацията по границата.

Това заяви министърът на вътрешните работи Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС, по време на кръгла маса на тема "Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България", на която присъстваха и премиерите на България и Бавария - Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Маркус Зьодер. „Независимо от това проявяваме мнителност и работим активно за недопускане на вторични миграционни движения. Продължаваме да отчитаме като потенциален риск присъствието на големи групи от хора в съседните страни, особено в Турция, а през последните месеци и в Северна Гърция. Поддържаме готовност за бърза реакция при необходимост, включително използване на армията, ако ситуацията го налага“, добави Маринов.

„Много важно да се запази постигнатото по отношение на опазване на границите и да се гарантира неговото надграждане. Една от стъпките в тази посока е изграждане на европейско интегрирано управление на външните граници. Всички държави в ЕС трябва да работим съвместно за постигане на тази цел. Двустранните и многостранните партньорства, мрежата на миграционните офицери за връзка, сътрудничеството с „Фронтекс“ и Европол са необходими условия за по-добра гранична сигурност и управление на миграцията. Акцентите ще продължат да бъдат превенция на миграцията, борба с каналджийството и трафикът на хора, както и европейската система за убежище, основана на баланса между отговорност и солидарност", разкри вътрешният министър.

„В момента не се забелязва рязко увеличение на миграционния натиск", обяви от своя страна директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков. „Страната ни се намира на източносредиземноморския маршрут и заплахата от миграционен натиск се обуславя от ситуацията в Гърция и Турция. Към момента не се забелязва рязко увеличение на миграционния натиск след затваряне на Балканския маршрут, но все пак страната остава в готовност да реагира своевременно при установяване на нови тенденции или при промяна на маршрута през България“, добави той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
275 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
А

2019.05.02 | 14:47

1

Като е спокойна обстановката, оня защо реве като парясница пред поделение?

Добави коментар

Водещи новини