Въведете строг надзор на ДФ „Земеделие”!

  • 30 април 2019 15:09

  • 2265
  • 0
Въведете строг надзор на ДФ „Земеделие”!
© бтв, архив новини

Злоупотребите в Държавен фонд „Земеделие” не са от вчера и днес. Този фонд работи с най-много средства от ЕС и находчиви нашенци не пропускат да се възползват да ударят кьоравото. Това навежда на мисълта – защо пък няма постоянен надзор върху фонда, щом има нонстоп скандали за злоупотреби там?! Премиерът вече разпореди за виновните за този скандал да има уволнения и обвинения. Аферите във фонда обаче не са спорадични, те са перманентни.

Сега шумотевицата е около къщите за гости и възможностите за далавери с тях. Това кълбо взе да се разплита по повод на трите къщи за гости на свекъра на водачката на листата на БСП Елена Йончева, които се намират в село Велика, близо до плажа на Лозенец. Оставка за подобен скандал хвърли и Александър Манолев, зам.-министър на икономиката и т.н..

Днес пред журналисти земеделският министър Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в отчете, че до момента са проверени 110 къщи за гости, като по тях са предявени за възстановяване над 10 млн. лв. За периода от 2007 г. до 2013 г. са построени по две от мерките по Програмата за развитие на селски райони 746 къщи за гости. Те се финансират с до 200 хил. евро. По данните, които имаме, средното финансиране е около 135 хил. евро, заяви още Порожанов.

По думите му основен проблем при къщите за гости е използването им по предназначение.

Оказа се, че оптимизмът, който сегашният министър, довчерашен председател на злополучния ДФЗ, започва леко да се изпарява. Буквално преди дни – на 19 април той обяви, че хич не се притеснява от проверките, които се правят във фонда. Да, ама дотук се търсят 10 милиона лева, а какво ще излезе до края на ревизията, не е ясно и всичко това си е повод за сериозни ядове.

„Искам да поздравя прокуратурата за взетото решение да се проверят къщите за гости. Обществото чака някакво решение по тази тема. Странното е, че от ДФ "Земеделие" си мълчат и никой не взима отношение по тази тема”.

Това каза в сутрешния блок на БТВ бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който коментира темата за разпоредената от прокуратурата проверка на всички проекти, подавани по мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности" по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Дикме е уважаван специалист в земеделските среди.

Експерти припомнят, че заради лоши практики в новата програма за 2014-2020 г., по която са предвидени 2,3 милиарда евро, населени места и курортни селища, където е развит масовият туризъм, вече няма да бъдат подпомагани за туристически дейности. А вместо предвиденото, се дава приоритет на общини от Северозападен и в Северен централен район.

Както вече споменах по-горе, проблемите във ДФЗ са отдавна, не от сега. То не бяха далавери с евросредства за изкупувне на мляко, то не бяха калпави оценки и методики, то не бяха „калинки”, т.е. назначения на за нищо не ставащи шуробаджанаци, то не бяха остри доклади от ЕК за неправомерно разходване на средства основно през периода 2007-2013 г.!

Фондът е в привилегировано положение, тъй като е основният административен орган, който трябва да контролира как се харчат европарите. Ама явно не го прави.

Ето защо е крайно време да се вземат спешни мерки за надзор върху работата на тази структура, за да спре безогледното присвояване на парите на европейските данъкоплатци. Иначе остават подозрения, че става въпрос за цинично, планирано и методично източване на тези средства. А както е казал мъдрецът Махатма Ганди - откраднатото е като живака; не можеш да го удържиш.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2265 0

Водещи новини