Над хасковското село Книжовник бе осветен 8-метров кръст

  • 28 април 2019 13:51

  • 1216
  • 1
Над хасковското село Книжовник бе осветен 8-метров кръст
© Булфото

Православен кръст с височина 8 метра бе тържествено осветен на днешния най-голям християнски празник Възкресение Христово на най-високата точка над село Книжовник, община Хасково. Над 50 миряни се събраха в местността "Ямача" за водосвета, който бе отслужен от отец Димитър.

Кръстът бе издигнат в края на ноември миналата година, но оставихме освещаването му символично за този светъл и красив празник Великден, каза кметът на селото Иван Славилов. По негови думи така се отбелязва и стартът на възстановяването на местния храм "Св. св. Кирил и Методий", който не е бил ремонтиран от построяването му през 1934 година. Следващият ни проект ще бъде за осветление на кръста, така че гледката от селото да бъде още по-красива вечер и нощем, добави Славилов.

Идеята за кръста е възникнала спонтанно, каза д-р Стефан Динков, един от инициаторите на начинанието. Той посочи, че необходимите средства били събрани изцяло от дарения от частни лица, фирми и със собствен финансов принос. Трудът по изработката на символа и монтажа му също бил безвъзмезден.

Днешният празник завърши с раздаването на курбан на уважилите събитието вярващи.

Последвайте канала на

БТА
1216 1

Коментари 1

Добави коментар
#(гост, нерегистриран)

2019.04.28 | 19:05

1

От Родопите сите се заселиха и продължава в село Книжовник, Хасковско. Изчезваме/изчезват християните. Амин.

Христос Воскресе!

Добави коментар

Водещи новини