Илияна Йотова: ЕС трябва да извади отношенията си с Русия от задънената улица

  • 23 април 2019 12:33

  • 278
  • 1
Илияна Йотова: ЕС трябва да извади отношенията си с Русия от задънената улица
© Президентство

„Русия е непосредствен съсед на Европейския съюз, с който трябва да дефинираме ясно своите отношения и да ги извадим от задънената улица, в която се намират в момента. Разговорът за санкциите срещу Русия е важен и икономическата сигурност на нашите граждани не позволява да свеждаме дебата до повърхностни лозунги със съмнителна цел.“

Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , на конференция „Евро-векторите към геополитическия триъгълник САЩ – Китай – Русия“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Събитието се организира от Фондация „Фридрих Еберт“ и Институт за икономика и международни отношения.

По думите на вицепрезидента налагането на санкции просто заради самите санкции е също толкова контрапродуктивно, колкото е всяко едно самоцелно действие без ясна стратегия какво следва. „Начинът, по който се препотвърждават и удължават сроковете за санкциите, без оценка, без задълбочена дискусия ще затрудни особено много търсенето и намирането на издържани аргументи за отказ от санкции“, изтъкна Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Според вицепрезидента отношенията между ЕС и Русия трябва да се разглеждат в контекста на ситуацията в Украйна и международните кризи. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , е убедена, че с тази политика Европейският съюз губи партньор в лицето на Русия във все по-сложния и динамичен азиатски континент, а и в целия свят.

„Днес светът е на остър завой – не вижда и не знае какво препятствие ще изскочи насреща, каква е максимално допустимата скорост, за да бъде взет завоят, какво ще бъде поведението ни след препятствието“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. В противовес на гласовете против обединена Европа вицепрезидентът изрази своята убеденост, че като съюз общият европейски интерес е да се изправим пред глобалните предизвикателства заедно.

В изказването си Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , акцентира върху липсващата активна роля на Европа на международната сцена. „Предстоят европейски избори, а последното, за което се говори в България, е за мястото на Европа в глобален план“, посочи вицепрезидентът. „Европейските граждани не са доволни от своите правителства, а в Брюксел виждат една бездушна машина от бюрократи, която е безкрайно далеч от техните реални проблеми и ежедневни нужди и разглеждат бъдещето на Европа сред останалите глобални участници като нещо чуждо, стоящо прекалено далеч от всекидневните им нужди“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът посочи, че държавите членки не осъзнават, че редица от проблемите идват отвъд границите на ЕС и с активна външна политика могат да се решат вътрешни проблеми. Красноречив пример за това е мигрантската криза.

„Европейският съюз не само може, но и трябва да бъде посредник за мир в Близкия изток, за да гарантира сигурността на своите граждани. Днес съдбата на региона се обсъжда в различни формати, в които големият отсъстващ са европейците“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и добави, че външната политика на ЕС трябва да избяга от ограниченията и да бъде адаптивна.

По думите на вицепрезидента разрешаването на международните конфликти повече зависи от политиките на САЩ и Русия, дори ООН отстъпи от позиции, а Европа предпочете ролята на наблюдател, а именно тя трябва да се справя с последствията от кризи в различни точки на света.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , посочи, че отношенията между Вашингтон и Брюксел вече се базират на стремежа към протекционизъм, а не на взаимния компромис и търсенето на решения.

„Докато политиката на Брюксел към Пекин е заседнала някъде в XX век, Китай се превърна в икономически и геополитически конкурент на ЕС“, заяви вицепрезидентът.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , е привърженик на модела, заложен още преди приемането на еврото – общи финанси, но и обща икономика. Според вицепрезидента всички търговски и икономически договори с Китай и САЩ трябва да се базират на открита и основана на правила икономическа система с наистина равни условия, която да води в най-лошия случай до съгласувани политики във външно-икономическите отношения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
278 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2019.04.23 | 12:54

1

Стига си плашила хората ма, рижава комунистическа свиньо.

Добави коментар

Водещи новини