Отвориха офертите за придобиване на нови кораби за Военноморските сили

  • 22 април 2019 10:48

  • 474
  • 2
© Novini.bg

В Министерството на отбраната бяха отворени офертите за придобиване на два многофункционални патрулни кораби за ВМС в присъствието на командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев и заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, предаде репортер на Novini.bg.

,,Способнотите, които ще придобият Военноморските ни сили, са борба с надводен, подводен и въздушен противник, контрол на корабоплаването и способности за радиоелектронна борба'', заяви Величков.

,,Цената на придобиване е 984 милиона лева с ДДС, като предвиждаме първият кораб да бъде придобит до края на 2023 г., а вторият до края на 2024 г. Отворихме и трите предложения, съдържащи експозетата, които очакваме. Останалата информация е в запечатани пликове с цената, които ще бъдат отворени на етап "оценка по критерий цена'', добави още зам.-министърът на отбраната.

Работната група, която ще оценява офертите, е назначена със заповед на министър-председателя. Тя включва представители на Министерството на отбраната, командването на ВМС, Министерството на финансите, Министерството на външните работи, Министерството на икономиката и ДАНС. Председател на работната група е заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, а заместник-председател – командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

,,Методиката за оценка на офертите е част от поканата за подаване на офертите и е била изпратена достатъчно рано на участниците'', подчерта контраадмирал Митко Петев.

Четири са основните показатели за оценка – „способности“, „цена“ „индустриално сътрудничество“, „интегрирана логистична поддръжка“. Контраадмирал Петев поясни, че първо ще бъдат оценени техническите характеристики, както и предложенията, свързани с показателите „индустриално сътрудничество“ и „интегрирана логистична поддръжка“. Вторият етап от работата на комисията е оценка на ценовите оферти, които ще бъдат отворени на 29 май. Ще бъде формирана оценка по показател цена. Работата на комисията ще приключи с подготовката на доклад за оценка на най-добрата и най-изгодна оферта. Документът ще бъде депозиран в Министерски съвет до 12 юни 2019 г. След приемането на доклада ще бъдат предприети съответните действия за сключване на договор за придобиване на двата кораба с определения победител, каза контраадмирал Митко Петев.

На отварянето присъстваха представители на трите фирмите, които са подали оферти - „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ (Германия), „МТГ – Делфин“ (България) и „FINCANTIERI“ (Италия), както и членовете на работната група, представители на ръководството на Министерството на отбраната и медии.

Последвайте канала на

Владимир Василев
474 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
30 години едно и също....

2019.04.22 | 10:58

2

пак ли милиарди за глупости?!?! оправиха здравеопазването и образованието, както и помощи за бедните и сега дайте да харчим за самолетчета и корабчета....................

голямото КРАДЕНЕ

2019.04.22 | 10:52

1

ДА ЗАПОЧВА .

Добави коментар

Водещи новини