Човече, не е ли срамота да печелиш от мъките на кучето си?!

  • 17 април 2019 15:43

  • 8599
  • 0
Човече, не е ли срамота да печелиш от мъките на кучето си?!
© новини архив

Арестувани са 58 души, заподозрени в организирането на незаконни боеве с кучета край Панчарево, съобщават от МВР днес. Четириногите са питбули - слаби, осакатени, малтретирани животни от алчните си стопани, които печелят от мъките на животните. Та затова се зачудих - втората сигнална система при тези човеци дали не е рудимент! А може да се е прехвърлила върху кучетата - най-добрите приятели на човека откакто свят светува. Преди години гениалният Антон Павлович Чехов ни завеща, че „Добрият човек изпитва срам дори пред кучето.“ В съвремието ни обаче явно има остър дефицит на добри хора.

Никога преди не съм знаела, че питбулът може да е добро и много любвеобвилно куче. До срещата ми с Арчи - питбулът на мои приятели-художници, които живеят в къща край езерото Панчарево. Може да ви се стори като виц случката, която сега набързо ще разкажа, но си е чиста истина. Питбулът Арчи и котката Симеончо- улична превъзходна, която приятелите ми също отглеждат в дома си, се сбиха и то защото котката нападна кучето, вероятно сънувайки, че е лъв. При разтърваването им, котката, а не питбулът, се обърна и буквално отхапа част от пръста на приятелката ми, ама не затова ми е думата тук. А за добрият Арчи, който виновно се оттегли да си играе с една пръчка. Ние пък решихме, че е толкова добричък, че е чак хубавичък, нищо че на пръв поглед изглежда стряскащо и оранжево...Това се случи снощи, горе долу по времето, когато са закопчали тормозителите на други кучетата от същата порода пак край Панчарево.

Арестите са направени близо до язовир Искър, в землището на Панчарево, алармира БНТ. В изоставена панелна постройка, част от бивш пионерски лагер, са установени две дървени арени за провеждане на незаконните боеве, а около тях множество паркирани автомобили с регистрационни табели от различни области на страната. В част от колите на задържаните са имало 9 кучета от породата питбул, които са предадени на служители от Столичното общинско предприятие „Екоравновесие“. Деветте открити на мястото кучета били 4 женски и 5 мъжки на възраст между 2 и 5 години.
По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от двукраките по чл. 325А, ал.1 от Наказателния кодекс.

Преведено на човешки език това означава, че на заловените безсърдечници могат да им лепнат максимум до 5 години затвор. Ама надали. Такова чудо не е виждано досега и в затвора няма вкаран нито един мъчител на животно, въпреки че и преди са залавяни участници в кървави боеве с кучета. Например в Добрич, Пазарджик и други градове, където разни човекоподобни системно организират залагания заради кървави кучешки сблъсъци, в които се използват основно питбули.

Тук възниква и въпросът - що за представители на най-висшите бозайници са онези, които печелят пари от тези зрелища? Любопитно ми е ей така, да видя поне един осъден, сниман и показан на нормалните хора. Иначе онези, които очевидно не са съвсем наред - заловените край Панчарево, признали пред униформените, че залозите за тормоза над животните вървели от 500 лв. до 4000 лв.

Според Явор Гечев от "Четири лапи" животните не са типични участници в кучешки боеве."Това не са типичните кучета, които биха участвали в боеве. Прави ми впечатление, че не са изрязани ушите. Бих предположил, че това са животни, които са използвани за т.нар. спаринг", коментира пред медиите той. За каквото и да са ги ползвали, е грозно и отвратително и това трябва ясно и високо да се казва. Един от питбулите е установено, че е с увредено око, други са с белези и са доста недохранени.

Отдавна е ясно, че когато има проблем с кучета, вина затова носят стопаните им. Въобще човекът се оказа най-злото и завистливо същество в природата. Страхотният писател-мъдрец Йордан Радичков приживе твърдеше, че човекът бил завидял на свободата на кучетата, на любовта между тях самите и към хората, и затова той-човекът, вече се държал така лошо с най-добрите си приятели - кучетата...

Последвайте канала на

Аделина Делийска
8599 0

Свързани новини

Водещи новини