Проверка в цялата страна извършиха служители на ИАРА

  • 15 април 2019 09:42

  • 445
  • 0
 Проверка в цялата страна извършиха служители на ИАРА
©

Инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и контрол (ИАРА) извършиха серия от проверки в цялата страна и установиха редица нарушения. Служители от отдел „Рибарство и контрол“ (РК) Черно море извършиха проверки на яз. Цонево и Поморийското солено езеро.

При проверката на Поморийското езеро инспекторите установяват, че в канала, свързващ езерото с Черно море, има поставен бракониерски уред (винтер) с дължина 3 метра и широчина 2 метра, с размер на окото 6 мм. Уредът е изваден от водата и иззет с констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Не е установено наличие на риба в уреда. Планирана проверка на яз. Цонево извършиха инспекторите от Варна. Те установиха наличието на 6 бракониерски мрежи с обща дължина около 360 метра. Мрежите са извадени и иззети и отново е съставен протокол срещу неизвестен извършител. Уловът от мрежите на риба от вида „платика" - около 60 кг. е дарен на Зоологическата градина в гр. Варна.

Инспектори от офис Хасково съвместно с ЦРОО Хасково извършиха масирана проверка на яз. Тракиец. От водите на язовира бяха извадени, иззети и унищожени на място 5 хрилни мрежи с обща дължина 400 м, поставени от неизвестен извършител. Уловената риба - 30 броя каракуда, 1 шаран, 5 броя морунаш и 3 броя бяла риба е освободена и върната обратно във водата Съставен е протокол срещу неизвестен извършител.

По-късно в същия ден по сигнал на любител риболовец от водите на яз. Любеново, с. Любеново, общ. Хасково бяха извадени, иззети и унищожени на място 3 броя хрилни мрежи с обща дължина 24 0м. Уловената риба в тях - 3 броя толстолоб, 6 броя шаран и 10 броя каракуда, е освободена и върната обратно във водата.

Съставен е протокол срещу неизвестен извършител В рамките на няколко дни инспектори на звено РК Велико Търново извършиха проверки по р. Дунав и вътрешните водоеми в областта, бяха констатирани нарушения по Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА) и съставени актове. Двама нарушители са извършвали любителски риболов без билет, един е извършвал стопански риболов без разрешително, а друг от нарушителите е хванат да лови риба с малоразмерен мрежест уред тип "парашут". На всички тях са съставени протоколи.

От водите на р. Дунав са извадени 12 лави кърмаци за риболов на есетрови риби. Това е станало при контролирано тралене р. к. 541 на носа на о-в Вардим. От началото на настоящата година инспекторите на ИАРА от Велико Търново са извадили от р. Дунав общо 42 бр. лави кърмаци. Припомняме, че риболовът на есетрови риби във водите на р. Дунав е забранен и всеки нарушител ще бъде санкциониран.

Последвайте канала на

Нора Виткова
445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини