Зам.-министър Ципов намекна за още оставки в полицията в Габрово и обяви: Владеем ситуацията в града

  • 12 април 2019 18:45

  • 1418
  • 3
Зам.-министър Ципов намекна за още оставки в полицията в Габрово и обяви: Владеем ситуацията в града
© Кадър - БНТ

Анализът ни на ситуацията в Габрово показа няколко слабости. Директорът не е показал усилия да убеди прокуратурата, че задържаните лица е трябвало да останат в ареста. Не се е опитал да задвижи по-бързо преписката за тяхното задържане. Имало е и много лоша преценка на ситуацията. Трябваше да се понесе отговорност и то не само от директора на полицията. Това е причината министър Младен Маринов да разпореди цялостна проверка. Това ще е едно предупреждение и към другите дирекции, защото за нас е много важна комуникацията.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който коментира протестите и напрежението в Габрово. "Анализът на ситуацията на габровската дирекция не е бил на добро на ниво. Там явно са се подвели по факта, че има висока разкриваемост на престъпленията и не е обърнато достатъчно внимание на инцидента. Пак ще повторя, че това е един сигнал за другите дирекции, където има същите проблеми. Ние понасяме своята отговорност и оставката е факт. Проверката ще покаже дали и останалите служители на дирекцията в Габрово ще понесат отговорност. Искам да призова за спокойствие и разум. Сигурно можеше да не се стигне до тази ситуация, ако бяха взети предварителни мерки. Тук говоря не само за полицията, а за всички институции", каза още той.

"В Габрово няма струпване на голяма ромска общност. Има други места, където проблемите са много по-големи. Ромското население не е голям криминогенен фактор в Габрово. Категорично работим по проблемите с ромската престъпност и наблюдаваме обстановката в цялата страна", разкри Красимир Ципов.

"Вчера имаше провокации. Хвърляха се бомбички и димки. Не мога да говоря за палежи. Беше запален покрива на една паянтова необитаема постройка. Никой няма полза от тези провокация. Трябва да има диалог и да запазим реда. Не мисля, че вчера са допуснати грешки от жандармерията и полицията, но проверката ще покаже това. Ние сме готови да изпратим допълнителни сили. Призовавам гражданите на Габрово да определят човек за контакт, защото предишните протести не бяха регламентирани. Призовавам за разум и спокойствие. Не трябва да се стига до ситуации, които наблюдавахме през изминалата нощ. Категорично владеем ситуацията в града", обяви зам.-министърът. 

"Гражданите имат право на протест и да изкажат своето мнение. Положението можеше да бъде овладяно с бърза и адекватна реакция на всички институции. Трябваше да се обясни на хората, че няма заселване на роми в града. Трябваше да се обясни на гражданите, че тримата задържани ще бъдат съдени бързо и ще получат своето заслужено наказание. Отново призовавам всички да спазват законите и да нес е допуска нарушаване на обществения ред. Нека протестиращите да определят лице за контакт с МВР, за да преминава всичко спокойно и нормално", призова Ципов.

"Напрежението в Гърция продължава. Имаме информация, че мигрантите отново могат да поискат да тръгнат. МВР не строи мигрантски центрове. В момента основната ни цел е да опазим границата и мисля, че се справяме много добре", коментира зам.-министърът бежанската криза.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1418 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Иван

2019.04.12 | 19:28

3

Никой не ви вярва лицемери.Вие ,съдът и политиците пазите мангалите и престъпниците

Изкупувов

2019.04.12 | 19:27

2

ТО. КАТО НЯМА РАБОТА РЕЯЛНА ИКОНОМИКА И Е КЪТ МАЛКО В БУЛГАРИСТАН ОСВЕН ОТ СОЦ. ПОМОЩИТЕ ПАРИ ДА ПИЯТ И СЕ БИЯТ И ДАЛАВЕРИ ТО ДРУГО КАКВО ДА ПРАВЯТ В БЪЛГАРИЯ. ТО ПОВЕЧЕТО ПО ГАБРОВСКО СА ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИ ТАМ.

Галите мина

2019.04.12 | 19:05

1

Полицаи ви създадоха тъпата партия, полицаи ще я свалят от власт.

Добави коментар

Водещи новини