Къде са присъдите за престъпниците от циганските мелета?

  • 12 април 2019 13:24

  • 7781
  • 0
Къде са присъдите за престъпниците от циганските мелета?
© Нова тв, архив и plovdiv24.bg, булфото

Да, прав е вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, бивш кмет на Габрово, философ, журналист, че гневът на хората, избухнал сега в столицата на хумора и сатирата, е напълно справедлив. Къде обаче са присъдите на престъпниците от подобните цигански мелета, ставали в различни краища на България през последните години? Колко и как са осъдените роми, както и онези с качулките?

Напрежението в Габрово не утихва. Преди това го имаше почти същото – с развилнели се пияни цигани, нетрезви шпицкоманди и младежи с качулки и очила във Войводиново, Овча Купел, Катуница, Асеновград, Гърмен, Кюстендил....

И докога ще я караме така? Като някакви малоумници се въртим в омагьосан кръг и настъпваме мотиката все от една и съща страна. Защото няма контрол, местните власти на повечето места, образно казано, нищо друго не правят, освен да слушкат папкат и си бъркат в носовете. Няма адекватни наказания и от страна на критикуваната у нас и от ЕС т.нар.правораздавателна система за виновниците за тези сблъсъци.

За да не съм голословна, ще посоча само два скорошни примера затова как бяха „наказани” извършителите на престъпления.

След близо петилетна съдебна сага, убиецът на достолепната учителка по музика от Видин Емилия Бузова, ето каква присъда получи:

„ Дело в Европейския съд по правата на човека смятат да заведат близките на учителката Емилия Бузова, която почина през 2015 година след грабеж и побой в дома си във Видин. Това обясни внучката на възрастната жена Милена Нейова, след като стана ясно, че обвиняемият по делото е осъден на втора инстанция само за кражба.

Софийската апелативна прокуратура е протестирала в законоустановения срок оправдателното решение на Софийския апелативен съд спрямо подсъдимия. Съдът оправда подсъдимия, като е преквалифицирал деянието, от грабеж в кражба. В решението си Софийския апелативен съд е отправил критики към органите на досъдебното производство за събраните доказателства. Въпреки това, според Апелативна прокуратура - София, са налице годни доказателства за осъществено насилие върху пострадалата Емилия Бузова, т.е. за грабеж. От пресцентъра на прокуратурата посочват, че следва да се обърне внимание и върху това, че подсъдимият вече е бил признат за виновен от първоинстанционния съд във Видин”.

Ето какво се случи с двамата биячи на командоса във Войводиново:

Двамата братя роми, които пребиха във Войводиново командоса Валентин Димов, получиха условни присъди. За по-възрастния - Асен Пакетов, наказанието за нанасяне на средна телесна повреда на военния е 3 г. с изпитателен срок от 5 г.

Непълнолетният Борис Пакетов се отърва с 1 г. условно, като също ще провежда срещи в пробационната служба.

Пакетови нападнаха командоса навръх Богоявление тази година, след като им направил забележка, че се движат по шосето и създават опасност от произшествия. Тогава братята се нахвърлили върху него. При побоя била счупена скулата на Димов и се наложило да бъде опериран.

Инцидентът предизвика протести във Войводиново и доведе до опразване на ромската махала. Жителите й панически я напуснаха. В момента обаче обжалват в административния съд заповедите за събаряне на незаконните си къщи.

Сега броженията са в Габрово, където твърдят, че няма обособени цигански махали, а ромите, които живеят в града се били преселили в опразнени къщи там, дошли преди десетина години. Трима техни придставители преди три дни пребиха за няма нищо един магазинер в града. Местните хора скочиха – съвсем справедливо срещу това брутално нападение. Но към тях се присъединиха и онези с качулките....

"Eдно общество, когато няма закони, може да се самоунищожи, което не може да допускаме“. Това заяви на извънреден брифинг в Габрово вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

"Илюзия е, че след като това се случи, ще продължим по старому", категоричен бе вицепремиерът и добави:

 „Гневът на хората е справедлив. Хората са гневни от усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите, от злоупотребите със социални плащания. Затова трябват мерки, веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, а може и преди това. Някои от тях вече са планирани, те са в ход“. 

От ВМРО побързаха да се качат върху вълната на недоволството като обявят, че предлагат нови мерки срещу несоциоализираните цигански групи в страната, като целта е да се интегрира реално малцинството и да стане част от обществото.

Ей тази ялови обещания за „ромското включване”, за „интеграцията на малцинството” и т.н. пък ги слушаме от близо три десетилетия от всякакви правителства и неправителствени организации, в които попиха като вода в пясък милиони левове. Резултат и полза – йок!

И на целия този фон пък правозащитничката Надежда Цекулова, номинирана преди 3 години от БХК като „Човек на годината”, написа в социалната мрежа:

„Вие сте малоумни, без извинение.
Ограничават ви възможностите за лечение, вдигат ви съдебните такси, за да не можете да си търсите правата, мрете по доказано некачествени пътища, могат да ви подслушват и арестуват без никакви основания, на тоз фон данъчно-осигурителната тежест расте ежегодно, а икономиката се издържа реално от работещите в чужбина и еврофондовете, щото по управленските върхове е пълно с калинки...
Обаче излизате на бунт, щото... Щото какво, всъщност?”

То, аслъ, какво пък чак толкова, че някакви вилнеещи шкембелии пребиват невинни хора на работното им място?!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
7781 0

Свързани новини

Водещи новини