От началото на годината: 500 декара гори от Североизточно държавно предприятие са засегнати от пожари

  • 11 април 2019 14:00

  • 182
  • 0
От началото на годината: 500 декара гори от Североизточно държавно предприятие са засегнати от пожари
© МВР (архив)

500 декара от горските територии в състава на Североизточно държавно предприятие са засегнати от пожари от началото на годината до момента. Това съобщиха от пресцентъра на ДГС - Шумен.

200 декара смесена гора горя през март в ДЛС - Паламара, а 100 декара бяха опожарени в ДГС - Шумен. 100 декара гори са засегнати от низов пожар в ДЛС - Балчик, а 50 декара в ДЛС - Шерба. 

Заради засушаването през последните месеци и неконтролираното палене на сухи треви, опасността от пожари в горските територии нарасна многократно.

Всички стопанства от Североизтока разполагат с необходимата техника за гасене, като от тази година с пожарна кола се сдоби и териториалното поделение във Варна. Високопроходими автомобили за справяне с огнената стихия има в ДГС - Шумен, ДГС - Суворово, ДЛС - Черни Лом, ДЛС - Паламара, ДЛС-Балчик, ДЛС - Шерба и ДГС - Добрич.

Новите пожарни автомобили побират 300 литра вода, с която може да се гаси пожар в рамките на един час. 

Гражданите, които станат свидетели на пожар в горските територии или в близост до тях, трябва да подадат сигнал на телефон 112, за да може пожарникарите и горските да се отзоват възможно най-бързо и да не се стигне до опожаряване на големи горски масиви. 

Радина Лазарова
182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини