Велислава Дърева търси кой е отворил „портите адови”?

  • 08 април 2019 15:16

  • 8425
  • 0
Велислава Дърева търси кой е отворил „портите адови”?
© Снимки бтв и Уикипедия

Тази вечер е премиерата на новата книга на известната журналистка Велислава Дърева „Денят, в който се отвориха портите адови” - Атентатът 1925 година в книжарница „Гринуич” на бул.”Витоша” в 18 часа.

Велислава Дърева е популярен опозиционер на всяка власт – и преди, и сега, както и на върхушките в собствената си партия. Дори нейните политически врагове обаче не могат да отрекат качествата й на блестящ публицист, есеист, кинодокументалист. За по-младите читатели да припомним, че Велислава е дисидент – тя е сред създателите на Русенския комитет и Клуба за подкрепа на гласността и преустройството – организации, които преди три десетилетия започнаха демократичните промени у нас. Преди това властта забраняваше нейни книги и сценарии.

В новата си книга Велислава Дърева търси отговори на много въпроси, свързани със зловещия атентат в църквата „Света неделя” на 16 април 1925 година – Велики четвъртък, при който загиват над 120 души.

Въпросите, на които тя търси отговори са: Какви са причините за атентата, кой го предизвиква, как е провокиран, какво е поведението на официалните власти по онова време, кои са съучастниците, кои са чуждите тайни служби, които имат интерес от него? Също така – каква е реалната, а не идеологизираната позиция на самата комунистическа партия и на Коминтерна?

В прочита на събитието Велислава Дърева коментира пред Георги Любенов в „Денят започва” на БНТ вчера, че вижда един ляв и един десен канон.

Десният канон казва: комунистите са терористи, вижда дългата ръка на Москва, на Коминтерна, искали да убият царя. На основата на документи на Коминтерна, авторката твърди, че от януари 1925 година той непрекъснато се е занимавал с България, но "няма документ - резолюции, конференции и т. н., в който да не се повтаря едно и също: никакви атентати, никакви терористични действия, никакви индивидуални акции, никакви въстания". Тези документи са цитирани в книгата.

Левият канон гласи: крайно леви, екстремисти от военната организация, без да се съобразяват с решенията на партията, главно Коста Янков и Иван Минков... те са виновните. В продължение на повече от 90 години се повтаря това - виновни са мъртвите, защото и двамата загиват, загиват в сражение, като офицери.

Три чуждестранни разузнавания и държави са свързани с атентата - Сърбия, Англия и Франция. Всяко една от тях е имала своите геополитически интереси”, коментира Дърева. Според нея основна причина за атентата е съзнателна провокация: „Такава е цялата политика на Александър Цанков. След Деветоюнския преврат и отрязаната глава на земеделския трибун Александър Стамболийски, комунистите и земеделците са поставени в режим на изтребление. Всеки, който мисли, или е ляв и интелектуалец или пък опозиционер, е можело да бъде убит в полицията или разстрелян на улицата”.  

Повече за кървавите исторически години, които трябва да познаваме, за да не допускаме никога да се повторят, в новата книга на Велислава Дърева.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
8425 0

Свързани новини

Водещи новини