Пастор Пилев: Българите уважаваме повече папата, отколкото поповете-ченгета

  • 04 април 2019 13:28

  • 3406
  • 0
Пастор Пилев: Българите уважаваме повече папата, отколкото поповете-ченгета
© снимки: Getty Images/Guliver, Булфото, Нова тв

Предстоящата визита на папа Франциск  у нас между 5 и 7 май т.г. по покана на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и последвалата не особено гостоприемна и любезна реакция от страна на някои представители на Българската православна църква /БПЦ/, стана причина за остра полемика в публичното пространство. Ето един от възможните прочити на възниклата ситуация – на пастор Ангел Пилев, който е водач на Християнска църква „Сион”, автор на книгата „Пасторите агенти на ДС”.

„Православната, и по-конкретно – „единствено вярната” църква лъсна в целия си блясък. Българите имаме много по-добро мнение за папата, отколкото за ченгетата в расо.
Очевидно нашата КГБ-православна църква се чувства по-далече от католиците, с които имаме 1000 години общо минало, отколкото с исляма. Това е сфера, в която Берлинската стена още не е паднала и КГБ я използва като крепост, от която атакува религиозното сближаване с католическа Европа.

Св. Синод единодушно Р Е Ш И:

Да се подготви и изпрати писмо-отговор до Анселмо Гуидо Пекорари, в което да се подчертае, че поканата за гостуването на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в България идва от държавните власти, за това е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции.

Що се отнася до онази част на предложената ни проекто-програма, която включва участието на представители на БПЦ-БП, бихме искали да Ви информираме, че Негово Светейшество Българският патриарх, заедно с членове на Св. Синод са готови да приемат Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март за среща в Синодалната палата на 5.V.2019 г., както е предвидено в изпратената ни проекто-програма.

Посещение на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно.

По всички останали точки от представената ни проекто-програма участието на представители на БПЦ–БП е невъзможно.

Относно Вашето предложение дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март у нас, Св. Синод не дава благословение за това, освен за посещенията в сградата на Св. Синод и Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март у нас”.

По-рано днес обаче със свой прочит на предстоящото гостуване направи митрополит Антоний, известен с по-нестандартното си и модерно мислене в средите на поповете:

„Светият синод е информирал представителите на папата още в самото начало, че общо богослужение и молитва с Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март не може да има. Въпреки това среща между папата и патриарх Неофит и Светия Синод ще има. Предвижда се и мълчалива молитва в катедралата "Св. Александър Невски".

Българската православна църква оказва гостоприемство при визитата на папата, увери митрополит Антоний.

Напрежение между католическата църква и БПЦ няма. Всичко останало са провокации, които целят по някакъв начин да саботират предстоящата визита”, заключи Западно и Средноевропейският митрополит.

Представители на светската власт пък са категорични, че визитата е държавническа и затова се организира по съответен протокол. Как ще мине гостуването на Негово Светейшество Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март у нас предстои да видим след няма и месец. Най-важно е обаче, че всички ние, българите, независимо от вяра, произход и етнос, ще имаме възможност да видим, чуем, да се докоснем до този уникален духовник. Както казва проф. Владимир Градев, преподавател по теория на религията в Софийския университет и философия на религията в НБУ: „За мен Франциск е и ще остане папа на отварянето, на прекрачването на всяка граница с Благата вест и на внимателното и търпеливо развързване на нашите заплетени - лични и обществени, - стягащи живота и душите ни възли”.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3406 0

Свързани новини

Водещи новини