Експерт: Под 3 процента от едрогабаритните отпадъци се оползотворяват у нас

  • 03 април 2019 06:44

  • 300
  • 0
Експерт: Под 3 процента от едрогабаритните отпадъци се оползотворяват у нас
© Pixabay

Едва под 3 процента от едрогабаритните отпадъци се оползотворяват у нас. Те се събират и транспортират в големите български общини - във всички с население над 150 000 жители, в половината от общините с население между 50 000 и 150 000 жители и в 42,85 на сто от общините с население от 25 000 до 50 000 жители. В малките общини едрогабаритните отпадъци се събират с общия поток битови отпадъци или само при организиране на кампании за почистване. Това е установило проучване сред общинските администрации на дружество "Еко Технолоджис", съобщи неговият управител Евгения Андреевска, цитирана от БТА.

Проучването е извършено по договор за "Разработване на ръководство за управление на едрогабаритни отпадъци като част от потока битови отпадъци" с възложител Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. Изпълнител на договора, финансиран по българо-швейцарската програма за сътрудничество, е ДЗЗД "Еко Технолоджис" и се представлява от инж. Евгения Адреевска.

Събират се тоалетни казанчета, мивки, конзоли, душ кабини, мебели, дървени дограми, дървени врати, гардероби, шкафове, бюра, фотьойли, табуретки, столове, маси, шперплат, дървени летви, мокети, килими, балатум, ПДЧ паркети и др. В общините погрешно едрогабаритните отпадъци се отъждествяват със строителните, посочи Андреевска. По думите й необходимо е преди един продукт да се превърне в боклук да му бъде намерено друго приложение. Така ще се подпомогне кръговата икономика и ще се намали количеството на депонираните отпадъци, отбеляза Андреевска.

Местната власт има задължение да осигури площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, в т.ч. едрогабаритни, опасни отпадъци и други във всички населени места с население, по-голямо от 10 000 жители на територията на общината, и при необходимост в други населени места, посочват от "Еко Технолоджис".

Независимо от това, част от общините не са обезпечили площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата е установило проучването. Според експертите това се дължи най-често на липса на финансови средства за изграждане и поддържане на такива площадки и на подходящ терен с лесен достъп до тях. Съществува и незаинтересованост на населението за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци. Хората не са заинтригувани и за поправката и подготовката за повторна употреба на определени видове едрогабаритни отпадъци.

Последвайте канала на

Novini.bg
300 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини