КНСБ алармира за опит за отнемане на право на отпуск

Юридическият екип на КНСБ се обяви против приета от правителството позиция, според която работник, който е бил незаконно уволнен и след това възстановен на работа от съда, няма право на платен годишен отпуск за времето от датата на уволнението до датата на възстановяването му на работа. 

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов обясни на пресконференция, че на заседание на Министерски съвет от миналата седмица правителството е одобрило позиция от името на България по дело на Съда на Европейския съюз, като делото е образувано по преюдициално запитване на Районен съд - Хасково. То е по конкретен трудов спор, повдигнат пред този съд. Министерският съвет приема, че България трябва да защитава пред Европейския съд тезата, според която работник, който е бил незаконно уволнен и впоследствие възстановен на работа от съда, няма право на платен годишен отпуск за времето от датата на уволнението до датата на възстановяването му на работа. От това следва, че при последващо прекратяване на трудовото правоотношение работникът няма право и на парично обезщетение за такъв неползван отпуск, допълни Чавдар Христов. 

Правото на отпуск е основно конституционно право. Чрез това действие защитава ли правителството правото на труд, стои ли на конституционни позиции? Как едно такова действие ще се посрещне от работниците и служителите? Правото на отпуск се базира на трудов стаж. Щом имаш трудов стаж, имаш право на отпуск, подчерта Христов, предаде репортер на Novini.bg

В Кодекса на труда има текст, който изрично определя няколко хипотези, при които времето, през което не е работено, се признава за трудов стаж. В идеята на тази конструкция на Кодекса на труда стои на първо място намерението напълно да се защитят правата на работника и той да бъде напълно овъзмезден. Ако си уволнен незаконосъобразно, този който те е уволнил, ще понесе всички правни последствия. С това решение се поставя под съмнение и конструкцията за осигурителния стаж. Решението не е съобразено със социално-партньорските ни отношения, в същността си то не е правилно, заяви синдикалистът.

Искаме правителството да не изпраща позицията си до Съда на Европейския съюз, докато не обсъдим въпроса в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ако няма смисъл да го обсъждаме, да ни изпратят всички документи, да вземем писмено становище, редом до позицията на правителството да стои позицията на социалните партньори. Въпросът не е маловажен, защото той за пореден път показва отношение към правата на работниците и служители. По този начин се постила отношение към отпуска на майките. Да се приглася на тези, чиито егоистични интереси диктуват ограничаване на социалните права, е най-малкото неуместно, посочи Чавдар Христов.

Не изключваме да има и задкулисни разговори. Знаем как стоят нещата в политиката. Бием тревога и искаме да се обсъди въпроса и нашето мнение да се присъедини към това на правителството, без значение какво ще каже бизнесът. Ако допуснем злото сега да се качи на миндера, после ще се качи и по-нагоре, каза още вицепрезидентът на КНСБ.

 

Коментари

  1. 2019.03.25 | 12:27

    навсякъде навряни партийни секретари и куки

  2. 2019.03.25 | 12:11

    ГЕРБ са престъпници ! Управлението им е против народа , експлоататорско в интерес на богатите крадци , мутри и корумпирани политици ! ДОЛУ !

  3. 2019.03.25 | 11:04

    Отпускът никой не може да го вземе!!!!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет