Дискусия на тема „Жените - между майчинството и кариерата“ се проведе в Бургас по инициатива на ГЕРБ

  • 23 март 2019 12:47

  • 384
  • 1
Дискусия на тема „Жените - между майчинството и кариерата“ се  проведе в Бургас по инициатива на ГЕРБ
©

Възможностите за връщане на работа след майчинство, адаптация към работното място, политики на държавата, предложения за промени в досега действащото законодателство. Това бяха част от темите по време на дискусия на тема „Жените – между майчинството и кариерата“, организирана от Майки ГЕРБ и Жени ГЕРБ в Експозиционен център „Флора“ - Бургас.

Лектори на събитието бяха Зорница Русинова - зам.-министър на труда и социалната политика, Харалан Александров - социален антрополог, Ирена Соколова - председател на Жени ГЕРБ и психолог. Сред гостите, които уважиха инициативата на дамите бяха народните представители Ивелина Василева и Ася Пеева, зам.-министър Атанаска Николова, зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, общински съветници. Много майки от морския град се включиха активно в дебатите, а някои от тях показаха как съчетават интересите си с майчинството, като присъстваха с децата си.

Модератор на дискусията бе областният председател на ЖГЕРБ Евелина Михалева.

„Можем да бъдем успешни майки и успешни в своята кариера. Няма такова нещо като неработеща и незаета майка, ангажименти има всяка жена, дарила живот. Паралелно с това жената има много ангажименти към семейството си. Целта на дискусията е да споделите и идеи за промени в нормативната уредба, за това какво повече можем заедно да направим за бъдещите и работещите майки“, сподели Ивелина Василева.

Зам.-министър Русинова синтезира чрез презентация ключовите политики на социалното министерство в посока по-ранно връщане на работа след майчинство. Ако жените се върнат преди детето им да навърши 12 месеца, те получават към заплата си 50% от обезщетението, които им се плаща от НОИ. Друг работещ вече механизъм е проектът „Родители в заетост“, като за Бургас броят сключени договори е 128. Сред идеите на Министерството на труда и социалната политика са и нова директива за съвместяване на семеен с професионален живот, насърчаване на работодатели за организиране на места за занимание на деца.

Социалният антрополог Харалан Александров направи анализ как се променя ролята на майката в съвременното общество, обръщайки поглед и към историческите данни. Той посочи, че днес се следват няколко противоречиви модела за жената. „Ако искаш да успееш, трябва да отложиш майчинството, тази теза битува в обществото. Вторият парадокс е този на свободата. Модерният човек се чувства пълноценен, ако има избор. Майчинството обаче донякъде ограничава свободата. Съвременната жена следва концепцията на „Тук и сега“, постоянното доказване, че си жив, най-вече чрез използването и на социалните мрежи“, обясни той.

Началникът на отдел „Здравеопазване“ в община Бургас Мая Казанджиева сподели наблюденията си за държавната институция като работодател на преобладаващ женски колектив - 77% от ръководните постове са за дами. Тя увери, че жените, сдобили се с дете, могат да разчитат на всички законови облекчения от Кодекса на труда, както и на екипно отношение и плавен преход към връщане на работа.

Администраторът на Фейсбук групата „Мамите на Бургас“, която наброява над 30 000 потребители - Ана Тевия, представи резултати от анкета „Какви трудности срещате след връщането си на работа“ „45% от гласувалите жени са посочили, че срещат трудности с работното време. Едва 7% са посочили с намирането на работа, което означава, че свободни позиции има“, сподели Тевия. Тя изрази идея за седмична детска градина – практика, която се е използвала в близкото минало. От страна на бизнеса предприемачът Николай Янев сподели посочи практика от Франция. Тя е свързана с изграждане на много ясли от държавата и предоставянето им на частния бизнес, които да ги развива, управлява и те могат да работят с удължено време.

Ирена Соколова представи психологически поглед върху преживяванията на жената като личност, родител и работещ човек. „Трябва да се отърсим от тревожността, която е завладяла обществото. Тя често е свързана с това дали се справяме добре или как изглеждаме. Много по-малко се говори за това как се чувстваме. Ние сме авторите на реалността чрез решенията, които взимаме, когато сме истински свързани със себе си. След години, обръщайки се назад, виждаме, че едно от най-важните неща е било всъщност това да сме родители и връзката с децата ни“, каза председателят на Жени ГЕРБ.

По време на дабетите бяха и посочени предложения за данъчни облекчения на работодатели, които наемат на работа майки с малки деца. Участие в дискусията взеха и майки от Бургаска област и Сливен.

Последвайте канала на

Novini.bg
384 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
А СЕМИНАР

2019.03.23 | 13:38

1

ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА АПАРТАМЕНТИ ПОД ПАЗАРНАТА СТОЙНОСТ ,КОГА? ИЛИ Е САМО ЗА КРАДЛИВИ ГЕРБЕРАСТИ ?

Добави коментар

Водещи новини