Великотърновското село Никюп ще се побратими с френското село Ондовил

  • 21 март 2019 07:06

  • 392
  • 0
Великотърновското село Никюп  ще се побратими  с френското село Ондовил
© Pixabay

Великотърновското село Никюп ще се побратими с френското село Ондовил. Подобен международен меморандум за сътрудничество между две населени места ще бъде осъществен за първи път в община Велико Търново, съобщи за БТА Йорданка Атанасова, кмет на село Никюп. Планирано е церемонията да бъде през месец май тази година, когато Никюп ще посрещне делегацията от Ондовил, допълни тя. 

По думите й положително становище за предприемане на необходимите стъпки за подписване на партньорството са гласували общинските съветници от три постоянни комисии във Великотърновския общински съвет.

Тъй като в нормандското село тече предизборна надпревара за местна власт, в състава на делегацията ще бъдат включени двамата претенденти за кмет на селото заедно с техните съпруги, посочи Атанасова. В предварителното съгласуване на документа, който предстои да бъде подписан, приоритет ще бъде туристическият и културният обмен. Предвидени са и семейни гостувания, чиято цел ще бъде взаимното опознаване, посочи Атанасова. 

Кметът на село Никюп разказа, че през 2013 година група френски туристи, предприели индивидуална обиколка из България, пристигнали в археологическия резерват Никополис ад Иструм, който се намира непосредствено до село Никюп. След като се запознали с античния град, основан през 102 година, те пожелали да се срещнат с кмета на селото и да разгледат съвременния му облик. Атанасова приела гостите, развела ги из селото и представила неговата история. Последвала размяна на контакти, а след това започнала и кореспонденция между двете страни. 

През годините група от Ондовил посетила отново Никюп, местна делегация също гостувала на френското село. Установихме, че има много общи неща между двете населени места, най-вече свързани с историята, а и хората от двете села са сърдечни и готови винаги да помогнат, отбеляза Атанасова. 

Френското село се намира до град Руан - един от историческите градове във Франция, където е лобното място на Жана Дарк. Въпреки разликата в историческите епохи и двата района са интересни културно-исторически центрове, важни за туризма, каза кметът на село Никюп. 

Първоначалните служебни контакти в продължение на шест години прераснали в приятелство и така се стигнало до идеята двете села да се побратимят. Един от любопитните моменти в комуникацията е била размяната на кулинарни рецепти. Нормандското село впечатлило никюпската общност с нови практики в сладкарството, а българските домакини показали майсторството си в приготвянето на разнообразни баници и пити с мека и същевременно хрупкава коричка. Вероятно кулинарният елемент, като форма на културна идентичност, също ще залегне в бъдещия документ за сътрудничество, отбеляза Атанасова. 

От френска страна са уверили, че по тяхна традиция, след подписването на договора, името на село Никюп, заедно с изображение на българското знаме, ще бъде част от входната табела на селото. Според Атанасова у нас подобна традиция липсва, но тя и екипът й обмислят да върнат жеста на нормандските си партньори и да поставят отличителен знак на подходящо място в селото.

В село Ондовил живеят 800 души, в Никюп, по постоянен адрес, са регистрирани около 260 души, въпреки че по настоящ адрес те са над 400. Все повече великотърновци строят къщи в селото, привлечени от приятния климат, близостта с основните пътища и неотдалечеността му от областния център, посочи Атанасова. 

По нейна идея от три години насам в Никополис ад Иструм се организира античен фестивал на възстановките "Нике - играта и победата". Интересът към него расте, а международното участие се увеличава, затова не е изключено през 2019 година да има и френско присъствие, отбеляза Атанасова. Тя допълни, че членовете на делегацията от Ондовил, които ще пристигнат за подписване на партньорското споразумение, са пожелали да посетят и Пловдив - Европейската столица на културата за 2019 година.

Последвайте канала на

БТА
392 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини