Командосите от армията да участват в акции на МВР, иска МО

Специалните сили на армията да получат нови задачи в подпомагане на МВР в антитерористични операции и тежки криминални престъпления, предвижда поправка в Закона за отбраната и въоръжените сили. Предложението за промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, което трансформира 68-ма бригада в Пловдив в Командване на силите за специални операции и дава нови задачи на командосите, е качено за обществено обсъждане на сайта на Министерство на отбраната и в strategy.bg.

Ето и пълния текст на предложението: „С приемане на законодателните промени ще се регламентират функциите на СКСО по подбор, подготовка на личен състав и формирования, планиране, координиране, осигуряване на взаимодействието и централизираното провеждане, командване и управление на пълния спектър от специални операции, самостоятелно, в състава на съвместни сили, така и във взаимодействие с други държавни структури от архитектурата за националната сигурност”.

Навръх 76-тата година от създаването на парашутната дружина, специалните сили се очаква да се разраснат от бригада до Командване, като задачите ще бъдат свързани и с помощ на МВР, в случаи когато е нужна специалната им подготовка по разузнаване, издирване и залавяне на особено опасни лица. Поправките са наложени от случаите, в които командосите от парашутната бригада бяха ползвани в операцията по издирване на убиеца в Пещера и в Нови Искър.

Военният министър и силов вицепремиер Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността очаква от Комисията по отбрана в Народното събрание да се произнесе по предложението, което ще позволи на специалните сили да подпомагат МВР със специфичните си умения при възникнала необходимост. Той се мотивира със ситуации, които вече са възникнали около издирването на шесторния убиец в Нови Искър и убиеца от Пещера, когато бяха ползвани военни полицаи и командоси от специалните сили в Пловдив.

„Аз предлагам чисто законово да го регламентираме при тежки престъпления или масови убийства. Не става дума да вадим армията, самолети и танкове, а специализираната част от армията – специалните сили, които имат способности да извършват разузнаване, преследване и за засади”, обяви Каракачанов.

Според него необходимостта, наложена от практиката, трябва да бъде предвидена в закона. „Това, което сме предложили, е само след решение и по искане на министър-председателя. Няма как някой произволно да реши нещо, да хвърли специалните сили в чисто полицейски функции”.

Министърът на отбраната се мотивира и с терористичните атаки в Европа, които наложиха военни формирования да бъдат включени в анитерористични дейности.

Коментари

 1. 2019.03.17 | 06:14

  Те без да участват в акция ги бият!!!!А какъв резил ще е след акцията????

  1. 2019.03.17 | 17:50

   Интелектуалецо..не е лошо преди да си кажеш мнението за каквото и да е..да се поинтересуваш малко!
   Кога и кой е бит и при какви обстоятелства и закони!!!
   Не се спряхте да пишете глупости!


 2. 2019.03.17 | 11:22

  ЗАЩО,ДА НЕ СМЕ В ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ КАТО ВЕНЕЦУЕЛА?

 3. 2019.03.17 | 10:20

  А ПОЛИЦИЯТА И ЖАНДАРМЕРИЯТА КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ?САМО ЩЕ СИ ВЗИМАТ ЗАПЛАТИТЕ?АРМЕЙСКИТЕ КОМАНДОСИ ЗА ОБУЧЕНИ ЗА ВОЕННИ КОНФЛИКТИ,ЗАЩО ТРЯБВА ДА ВЪРШАТ РАБОТАТА НА ПОЛИЦИЯТА?ТОГАВА НЯКОЙ Е ИЗЛИШЕН И НЯМА НУЖДА ДА ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА.

 4. 2019.03.17 | 07:53

  Така се прави. Те са номер 1.
  Виждал съм ги какво могат.
  Шапка им свалям.
  Браво за мъдрите решения

 5. 2019.03.17 | 07:36

  Браво!!!!!
  Това е доказана практика. Супер ефективни и перфектно обучени.
  Браво!!!
  Много мъдро решение на на Каракачанов.
  Браво!!!!

 6. 2019.03.16 | 22:58

  Къде с тия макарени и вие при мъжете...?

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет