Експерт: 95% от пилотите се обучават на симулатор

  • 14 март 2019 08:59

  • 614
  • 2
Експерт: 95% от пилотите се обучават на симулатор
© Кадър: Нова телевизия

Все още не е ясно каква е причината за инцидента в Етиопия. Към момента продължаваме да спекулираме, но за жалост разследването води към доста сходства със самолетната катастрофа, която се случи в Индонезия. Това обяви в студиото на "Здравей, България" авиационният експерт Александър Богоявленски.

По думите на експерта при инцидента с "Боинг"-737 в Етиопия не е изключено причината да се дължи както на пилотска грешка, така и на грешка в самата система на самолета.

,,Пилотите преминават през свирепа подготовка, независимо за какъв самолет става въпрос. 95% от тях преминават през симулатор, но той е достатъчно съвършен и реалистичен. В изключително редки случаи обученията стават на истински самолет'', разкри Богоявленски.

,,Пилотите се тренират, за да имат пълно доверие на приборите. Когато например се изпълнява приземяване при гъста мъгла, препоръката е пилотите да се доверят на уредите, а не толкова на очите си'', допълни той и увери, че въздушният транспорт продължава да бъде най-сигурният.

,,Новите самолети са изработени така, че да надминават най-смелите ни очаквания за нивата на безопасност. За жалост обаче се случват грешки на растежа, така че случаят не е прецедентен'', заключи експертът.

Последвайте канала на

Владимир Василев
614 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Експерт

2019.03.14 | 09:41

1

Къв експерт е тоя палячо?

kolxo

2019.03.14 | 16:44

2

Самозван експер е!

Добави коментар

Водещи новини