Майките на деца с увреждания продължават битката за нова точкова система

  • 12 март 2019 09:14

  • 390
  • 4
Майките на деца с увреждания продължават битката за нова точкова система
© Bulgaria ON AIR

Новата точкова система може да остави децата с увреждания без лични асистенти. При един от случаите например, при сега обсъжданата система момиче с увреждания няма да събере достатъчно точки, само защото, например, може да пляска с ръце.

Промените, които обсъждаме са много разумни. Не можем да прогнозираме дали тези недостатъци ще бъдат редуцирани, посочи в сутрешния блок на пред Bulgaria ON AIR Ралица Тодорова от "Системата ни убива всички".

Тя увери, че майките имат диалог с министерството.

Имаме план да вкараме социални услуги, които да повишат автономността на лицето. Планираме вкарването на периферни устройства в дома на хората с увреждания - детектори за дим и газ. На мястото на ТЕЛК искаме да вкараме ICF - международна класификация за увреждането и здравето, обясни Тодорова.

Валентина Ташкова от "Системата ни убива всички" посочи, че индивидуалната оценка ще извежда една единствена услуга - личната помощ, което по думите ѝ не е ОК. 

Личната помощ се явява панацеята, която ще преодолее недостъпната среда. Проблемът е липсата на услуги, които ние заместваме с личната помощ, разясни Ташкова. 

Майките настояха, че нямат намерение да се откажат и са готови на нови протести, ако предложенията им за реформа в ТЕЛК системата не се осъществят. Те обаче не поставиха срок на властимащите.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
390 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Данъкоплатец

2019.03.12 | 09:32

1

А от Спосрано 20 пак са намерили некви пари за тия смотанячки, които се опитват със собстеното си нещастие да се месят в политиката и дас еправят на важни! Бахти и комунделската демокрация! Тия майки защо не попитат работодателката си от Спосрано 20 Говнелия Импексова, какво БСП е направила за тях и техните деца! Същата седесарска приватизаторка да им каже защо държавта Няма пари и колко Тя е платила за милионнотежкото предприятие ТЕХНОИМПЕКС!

Данъкоплатец

2019.03.12 | 11:08

4

Червени питекантропи, вземете се застрелайте да е.ба вашта мама нагла, крадлива бесепарска!!

ти си анален джендър

2019.03.12 | 10:00

3

и МОДЕРАТОРСКИ ТРОЛ.

веселин василев

2019.03.12 | 09:57

2

Първо се научи да пишеш , а после коментирай!!!!!

Добави коментар

Водещи новини