А справедливо ли е да плащаме данъците на попове и имами с мерцедеси и ролекси?

  • 11 март 2019 14:04

  • 14386
  • 35
А справедливо ли е да плащаме данъците на попове и имами с мерцедеси и ролекси?
© булфото/архив/

Богосъобразно е човек да прощава - грехове, дългове, данъци, ни учат мъдри книги. Обаче пък са прави и онези ядосани граждани, които възроптават в социалните мрежи, че някои попове и имами джиткат с мерцедеси и други скъпи лимузини, кичат се с ролекси и прочее скъпарски аксесоари, неспирно демонстрират лъскав начин на живот. Но не плащат данъци за имоти и тези средства ще бъдат взети от общата ни хазна, от всички нас. Как ли ще погледне Господ, на който се кланят, на тази несправедливост?

С промените в закона на първо четене миналата седмица депутатите решиха да опростят натрупаните дългове на вероизповеданията, писа вече „Новини.бг.”. А завзеци в социалните мрежи предлагат незабавно всичките им налози и такси за имоти и коли да бъдат зачислени на мюфтийството, щом така и така им плащаме борчовете от бюджета.

Според данни на Министерството на финансите шест вероизповедания у нас имат дългове за 8.267 млн. лева. От тях най-много - над 8,2 млн. лева са на Главното мюфтийство. Това е, меко казано, доста изненадваща новина.

Не само, защото в мрежата изобилстват фотоси на главния мюфтия, слизащ от мерцедеса си. А и защото е публична тайна, че между Главното мюфтийство и богатеещият авангард на ДПС има топла, много топла връзка. Защо тогава богаташите от движението не помагат на своите духовни крепители и водачи? По свидетелства на Осман Октай и други маргинали, отдавна „отлюспили” се от движението, изборът на духовници не минава без политическата намеса на ДПС. Тук коментирам тях, тъй като са най-големи длъжници и ще им плащаме масрафа ние, данъкоплатците. Без оглед на това кой за кого е гласувал и дали е съгласен с този харч.

Оказа се, че мюфтийството, което се жалва от бедност, разполага с близо 4 700 имота, които дава под наем. По признание на самия Главен мюфтия в Кърджали например са вземали парите от вакъфските имоти, без да плащат данъци за тях. Регионът е известен също така и като „бастион” на ДПС.

Със закона се предлага регистрираните по Закона вероизповедания да се освободят еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях.

Извадка от стенограмата на заседанието в петък сочи: „От държавната субсидия, предназначена за други регистрирани в страната вероизповедания, към 31.12.2015 г. са разпределени и усвоени 80 хил. лв. за ремонт и строителство на молитвени домове на осем вероизповедания: евангелистка, методистка, епископална църква, еврейски център „Хабат Любавич”, българско Дзен общество „Кен Дзен Шо”, Будистка общност в България, Божия църква в България, Съюз на църквите на адвентистите от седмия ден, църква на Бога, Съюз на евангелистки съборни църкви”.

В свой коментар по темата в социалната мрежа политологът Огнян Минчев пише: „Отпускането на ежегодна субсидия за БПЦ и за главното мюфтийство от страна на държавата, макар и мотивирано със значими аргументи от национален интерес, е неправомерна от гл. точка на конституцията привилегия за две от множеството вероизповедания в България. Този закон се приема въпреки, че в Европа, а и в други страни има утвърдени форми на държавно финансиране на вероизповеданията, които са ефективни и не нарушават равната дистанция на държавата от всички религиозни деноминации”.

По темата може да се пише още много и дълго, но по-важно е да се прецезира добре от онези, в чиито ръце сме поверили да разпределят справедливо държавните харчове. Защото, Библията ни учи, че „Бог е вездесъщ”, а в Корана пише - „Сведущ е Аллах за вашите дела”...

Последвайте канала на

Аделина Делийска
14386 35

Свързани новини

Коментари 35

Добави коментар
8877

2019.03.14 | 10:07

35

Докато се джавкавте, кой ляв, кой десен комунист, кой комунист, кой анти, кой червен, кой син, през това време те си оправиха къщурката, а сега да ви видим, как бай бойко ще оправи помията на сорос, за сорос сме чували от амет, добре че е сорос, та сега сме добре и то много добре, а и бб в това число влизат, а и цц , а и цк , парата до там я оплескаха, че и бсп , и кой да дойде вече не е това, което бе, а и да си кажат истината, тези региони са били турски и пак ще са, стани, изправи се и кажа без заобиколки, защо циганин с предимство, той може да източва без брак, а по цял ден се ръкат у квартирите, но как да ни повярвате, като навсякъде са в мвр и къде ли още не само техните, бг мюсюлмани, турци , така ли е, ако не е, веднага направете проверка и се уверите, или трябва ние с именна поименно да ви кажем, как стоят нещата, защото те са единни мохамеданите и никога няма да си направят лошо, а и вече са смесени бракове, мохамеданин за туркиня, християнка за турчин или циганин, а може би е трябвало така да стане, добре, живи и здрави да сте, яжте и пийте за наше здраве,

33

2019.03.13 | 15:05

34

Въпросът е, че опростяването на дълговете ще доведе до защита на неплащане то на данъци. ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ГОНИ И ПРЕСЛЕДВА ТЕЗИ ЛИЦА, КОЙТО НЕ СА ИЗРЯДНИ ПЛАТЦИ. ЗА МЕН Е НЕОБХОДИМО Д АИМ НАПРАВЯТ РАЗСРОЧЕНО ПЛАЩАНЕ И, АКО НЕ ГИ УСТРОИВА ЗАПОРИ. НЯМА РЕЛИГИЯ, НЯМА ТАКИВА ФИЛМИ ТУК ТОВА Е ФИСКАЛНАТА ПОЛИТИКА. ПРЕЗ МЮФТИЙСТВОТО МИНАВАТ ДОСТА ПАРИ НО НЯМА КАК ДА НЕ СЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ, ТРЯБВА ДА ИМ СЛОЖАТ ДАНЪК ПЕЧАЛБА И ДАНЪК РЕНТА НА ТЯХ И ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА.

българия

2019.03.12 | 18:51

19

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ГОСПОДИН РАДЕВ!
ГОСПОДИН РАДЕВ, УМНИ , ИНТЕЛИГЕНТНИ БЪЛГАРИ ВИ КАЗВАТ, ЧЕ ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ Е В ОБЯВЯВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ!
ГЕРБ РЕДОВНО НАРУШАВА КОНСТИТУЦИЯТА, ОПРОЩАВАТ ОТ ВАШЕ ИМЕ ОГРОМНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, НА НАТРАПЕНИ НИ ДУХОВЕНСТВА! ВСИЧКИ ОТРАСЛИ СА В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ, А СЕ ХВЪРЛЯТ ПАРИ НА ВЯТЪРА, КОИТО ЩЕ ОСИГУРЯТ ВОТ НА ГЕРБ! ПОДАРЯВАТ СЕ НАШИ ЛЕТИЩА, ВЕЦОВЕ, ТЕЦОВЕ И КАКВО ЛИ НЕ НА ЧУЖДЕНЦИ! ЗАКРИВАТ СЕ ГОЛЕМИ ПРЕДПРИЯТИЯ, ОСТАВАТ МНОГО ХОРА БЕЗ ПРЕПИТАНИЕ! НАРОДА БЕДСТВА И УМИРА КАТО МУХИ ПО УЛИЦАТА! ТРОВЯТ ЖИЗНИНОВАЖНАТА НИ ВОДА С УРАН! И НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ГАВРЯТ С НАС, КАТО НИ КАЗВАТ, КОЛКО ХУБАВО ЖИВЕЕМ, НО ТОЗИ ХУБАВ ЖИВОТ ГО ВИЖДАТ САМО ШЕПА ХОРА!КАКВО ТРЯБВА ДА СТАНЕ ОЩЕ, ЗА ДА ОБЯВИТЕ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ?

2019.03.13 | 12:46

33

Истината е една ставаме всички и трепане на тия гадове СДС БСП ДПС. Всички тези които продадоха България и продължават та ни докараха до тази мизерия. Това щеше да е по лесно в самото начало когато ни кроиха тази шапка.На времето 89 една моя учителка казваше "прост народ слаба държава"

Който не може да търпи глупако

2019.03.13 | 08:11

30

Да се вдига,да пожертва свободата и живота си,а не да моли Радев,който е част от статуквото! Левски и Ботев да не би да молиха някой друг? Аман от мрънкащи тъпи овце! Да молиш Льотчика да спаси България е все едно да молиш Хитлер да спаси евреите.

2019.03.13 | 07:45

29

toi e sushtiy,ne vyarvai

2019.03.13 | 11:16

32

Болниците ни тънат в мизерия,за тях няма пари за мюфтийството милиони субсидии и осем милиона опростен дълг и защо - да си осигурят управляващите властта,а болните ако оцелеят добре,ако не ????л

Cindy#

2019.03.13 | 10:41

31

Получих $ 22738 през първия месец и $ 29584 миналия месец, просто работех в мрежата от дома. Аз съм редовен студент и работя само 3 до 4 часа на ден. Всеки трябва да опита тази работа сега просто използвайте този сайт.

Ето го..........>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m

2019.03.13 | 07:40

28

Dliiska,popovete kakvo ti bitkata v zadnika?

българия

2019.03.12 | 18:26

17

абе къде е БОКО ФЕСА!!!ТОЗИ Е ЗА РАЗСТРЕЛ.ДЕЦА ЧАКАТ ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА.РОДИТЕЛИТЕ ИМ ХОДЯТ ДА СЕ МОЛЯТ ПО ФИРМИ ДА СЪБЕРАТ ПАРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ,ПРАЩАТ СЕ ЕСЕМЕСИ .КАКВО МУ ПУКА НА ТОЗИ ПРЕДАТЕЛ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА.ТОЙ ИСКА ДА НОСИ ФЕС НА ГЛАВАТА И ТОВА Е!!!ИЗРОДИ МРЪСНИ.ИМА ЛИ ОЩЕ БОКЛУЦИ ВЪВ ТАЗИ ДЪРЖАВА КОИТО ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ И КРАДЦИ.КОЙТО ГЛАСУВА ЗА ТЕЗИ ИДИОТИ ДЕЦАТА МУ ХАИР ДА НЕ ВИДЯТ!!!

2019.03.13 | 06:19

27

Аааа,че то тиквомутрата какво го интересуват българските деца...сладички са,ама не гласуват,пък мюфтията ще му осигури цял куп гласове от приматите...!

аз господ бойко

2019.03.12 | 18:32

18

за пореден път боко ви се изсра във муцурите български гяури-отново ви доказа думите си че и магаре да сложи на изборите и него ще изберете.защото стросто сте едни прости българси мангали!!!!

Българин

2019.03.13 | 00:56

26

Неграмотен турски циганин , затваряй си сините барни!

2019.03.12 | 22:54

23

Добре,но не разбрахме от написаното кой и защо реши да им се опрощават дълговете,не прочетохме,че Цветанов е бесен,че всеки който говори по този въпрос застрашава националната сигурност,че управляващите да си осигурят властта са готови на всичко,самото явяване на Горанов е пример как не трябва да е министър на финансите,не може да излезе и каже,че 8 милиона е една минимална сума на фона на "огромния" бюджет при положение,че няма пари за болните ни деца,за заплати на медицинските сестри,и най важното не може да опрощаваш дългове направени,защото са нарушили закона и са получавали ,но са забравили да си внесат осигуровките години наред.Така ли пази парите на държавата.Но за това не прочетохме,защото и тук субсидиите са важни

Светия Синод

2019.03.13 | 00:53

25

Е как не разбра, в тази държава само един решава...

Справедливо е

2019.03.12 | 19:38

20

Тъпия, прост и продажен бугаропитек това заслужава!

Индианец

2019.03.13 | 00:51

24

Не обобщавай, защото така и ти влизаш под този знаменател...

Добави коментар

Водещи новини