С поход до село Клокотница хасковлии отбелязаха годишнината от битката на Цар Иван Асен II

  • 09 март 2019 16:06

  • 405
  • 0
С поход до село Клокотница хасковлии отбелязаха годишнината от битката на Цар Иван Асен II
© Булфото (архив)

Десетки хасковлии - ученици, учители, историци, колоездачи и патриоти извървяха днес няколко километра пеша от парк "Кенана" край Хасково до историческата местност край село Клокотница за днешната 789-та годишнина от победоносна битка на Цар Иван Асен II срещу войската на епирския владетел Теодор Комнин.

Това съобщиха от областната администрация в Хасково, която е инициатор на пешеходния преход. Колоната до паметника в чест на историческото събитие са повели знаменосците на местната професионална гимназия "Цар Иван Асен II". "Девети март е славна дата в историята ни. Затова държа да възстановим паметта за нея. Защото битката при Клокотница и управлението на цар Иван Асен II ни учат на много уроци", е заявил областният управител Станислав Дечев.

Директорът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев е говорил за историята около честването на битката при Клокотница, а председателят на туристическо дружество "Аида" Стефан Аврамов е благодарил, че десетки млади хора днес са се включили в похода.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
405 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини