Базар предлага екопродукти и припомня стария габровски обичай за Сирни заговезни

  • 09 март 2019 07:28

  • 1213
  • 0
Базар предлага екопродукти и припомня стария габровски обичай за Сирни заговезни
© Булфото/Архив

Базар на местни екопродукти предлага пивка ракия и сладка баница за кумовете по стар габровски обичай, свързан със Сирни заговезни. Инициативата "Забравени традиции, живи вкусове" започва днес в 11,00 часа пред музейната Дечкова къща, където в миналото се е състояла градската олелийня - предшественик на днешния габровски карнавал. Това съобщи Маргарита Стоянова, председател на читалище "Христо Ботев - 2008" в село Гарван.

Базарът "Сладки заговезни" ще предложи домашни храни и екологично чисти, произведени в габровските балкански села продукти. На откритата сцена ще пеят и ще се надиграват любители от габровските читалища. Те ще изпълнят стари градски и народни песни. Целта е съхраняване на обичаите, занаятите и уменията на предците ни, обясни Стоянова.

Организатори на инициативата, подкрепена от фондация "Обществен дарителски фонд" в Габрово, са читалищата "Христо Ботев - 2008" в село Гарван, "Св.Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011" в квартал "Падало" и "Христо Смирненски -1949" в квартал "Русевци".

Последвайте канала на

БТА
1213 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини