Как ще се определя кои хора с увреждания имат нужда от помощи?

  • 08 март 2019 08:35

  • 945
  • 0
Как ще се определя кои хора с увреждания имат нужда от помощи?
© Pixabay

Нова точкова система ще оценява хората с увреждания. От нея ще зависи на какви помощи от държавата имат право те. За оценката ще отговавя специализиран отдел на Агенцията за социално подпомагане. Ще се събира информация за човека с увреждания, при нужда ще го посещават в дома му.

Бояна има 100% ТЕЛК. Ако тази система влезе в сила обаче, тя ще получи 0 точки на определени въпроси, а общият им сбор ще бъде между 120 и 130 от максимални 204. Това би ѝ давало право на асистенстка грижа до 84 часа месечно, т.е. между 2 и 3 часа дневно. По думите на нейната майка Валентина Христова, момичето в действителност се нуждае от постоянно присъствие на възрастен човек.

"В по-голямата си част тестът е абсолютно необективен. Начинът, по който са зададени въпросите, водят до отговори, които не дават реалистична представа за състоянието на човека", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Валентина.

С точки ще се оценяват и проблеми, свързани с това доколко човекът може сам да се къпе, да се храни и да пазарува за ежедневието си. На оценка ще подлежи и ориентацията му – например за време – кога е ден, нощ, както и способността му да помни – в рамките на деня и минали събития.

Майката на Бояна коментира още, че от Националната гражданска инициатива "Системата ни убива", до дни ще излязат с предложения, които според тях, ще бъдат по-добри от тези, разглеждани в момента.

Срокът за обществено обсъждане на новия проект е до 23 март.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини