Паметник на загиналите във войните издигат в град Рила

  • 05 март 2019 18:19

  • 238
  • 0
Паметник на загиналите във войните издигат в град Рила
© pixabay

Започна изгаждането на паметник на загиналите във войните от Рила и Рилското корито, казаха от общината.

Монументът е на едно от най-оживените места в града - площад "Дружба" и ще бъде завършен до септември т.г., когато са тържествата за 50 години от обявяването на Рила за град. Монументът ще е висок 2,3 м, с орнаменти и с бойно снаряжение от 1916 година, които са с музейна стойност.

До статуята ще има три колони от черен гранит, върху които ще бъдат изписани имената на загиналите в Руско-турската освободителна война и опълченци от Рилското корито, от Балканската и Първата и Втората световна война. предаде БНР. Предвиден е и кът за отдих с тревна площ, с чешма и масивни пейки, както и модерно осветление.

Вече са събрани необходимите около 48-50 хиляди лева, част от тях са от дарителска акция, каза заместник-кметът на общината Лазар Чавков. "На територията на цялата община има два войнишки паметника. Единият е една чешма, на която е монтирана плоча с имената на загиналите във Втората световна война. Вторият паметник е в Рилският манастир. Този ще обхваща всички загинали от цялата община, изровили сме от Военния архив във Велико Търново всички, които са участвали във всичките войни".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини