Почетния гвардейски караул пред Президентството извърши тържествена смяна за националния празник

  • 03 март 2019 17:42

  • 596
  • 1
Почетния гвардейски караул пред Президентството извърши тържествена смяна за националния празник
© Булфото

Едно от най-атрактивните събития в деня, в който отбелязваме националния ни празник, е тържествената смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството на Република България.  Основната функция на гвардейците е охраната на двата най-важни поста в държавата - пост № 1 - Националиня флаг във фоайето на президентството и №2 - парадния вход на администрацията на държавния глава.

Новите ритуали, които представя Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото. След 1879 г. се практикува поставяне на почетна стража пред важни държавни учреждения. Задължително в празнични дни, пред двореца и сградата на Народното събрание, тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа – израз на специално отношение към българската държавност.

За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 година.

Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия. Тя участва при провеждането на представителни и протоколни мероприятия с национално значение, в които участват Президентът на Републиката, Председателят на Народното събрание, Министър-председателят, Министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб на Българската армия.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
596 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.03.03 | 17:55

1

да излиза червения старшина и да раздава значки на всички ...той друго не прави!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини