Над 300 кукери гониха злото в Широка лъка

  • 03 март 2019 15:44

  • 641
  • 2
Над 300 кукери гониха злото в Широка лъка
© ПП ГЕРБ

Над 300 кукери огласяха с чанове, тюмбелеци, песни и музика Широка лъка на местния празник "Песпонеделник". Празникът се нарича „Песпонеделник”, защото се е провеждал в древността в първия понеделник след „Прошка” и често бил съпровождан и от кучешки вой заради страховитите маски, изработени от козя козина и стари дрехи.

Народният представител от ГЕРБ д-р Красимир Събев бе гост на кукерския празник „Песпонеделник“.

На пищното карнавално шествие, възпроизвеждащо езическите ритуали за гонене на злите сили, присъстваха още зам.-кметът на община Смолян Венера Аръчкова, кметът на селото Васил Седянков, Ралица Базайкова от Министерство на културата и директорът на НУФИ-Широка лъка Стоянка Тенова. Хиляди се стекоха в родопското село, за да гледат маскарадните игри, които се изпълняват с цел да се прогони злото, започване на нов живот, здраве и плодородие.

 

„За мен е удоволствие да присъствам на този традиционен празник, който датира от 6000 години по нашите земи. И може би кметът на Широка лъка е основния двигател, за да се поддържа в днешно време традицията и да бъде жива в такъв мащаб. Кукерските празници са началото на пролетта. Всеки тук чака с нетърпение да види игрите и да усети настроението на това село, което е в сърцето на Родопите и пази националната идентичност. Честит национален празник! Да се насладим на традициите на този празничен ден!“, поздрави множеството д-р Събев.

„Добре дошли на Песпонеделник в Широка лъка, родното място на Екзарх Стефан, протойерей Дамян Каров, на учителите Костадин Василев-Шоко и Атанас Григоров, на генералите Найденов, Узунски, Гаджалов, на арх. Мара Захариева. В Широка лъка ще усетите духа на днешния празник, защото тук е бил щаба на Капитан Петко войвода през 1878-1879 г. Благодаря ви, че сте тук, че сме много и празнуваме заедно“, каза кметът Седянков.

Тази година в карнавално шествие участваха освен широколъшките песяци и още 5 състава – от селата Сушица, Карловско, Сопица, Брезник, Изгрев, Благоевградско, Богданов дол, Перник и Осетеново, Павел баня.
Организатори на Песпонеделник са община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
641 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кико

2019.03.03 | 17:23

2

Те май минаха и през парламента Те действително гонят Злото!

българия

2019.03.03 | 16:09

1

ДАВАЙТЕ И ВЪВ СОФИЯ ДА ИЗГОНИТЕ ТИКВАТА.МОЖЕ ДА Е КРАДЕЦ И ПРОСТАК НО Е МНОГО СТРАХЛИВ.КОГАТО Е БИЛ КАРАТИСТ УЖ СА МУ ВИКАЛИ *ПРАНИ ГАЩИ**СТРАХЛИВЕЦ АБСОЛЮТЕН.ИДВАЙТЕ В СОФИЯ!!

Добави коментар

Водещи новини