Честваме 141 години от Освобождението на България!

  • 03 март 2019 06:36

  • 3086
  • 0
Честваме 141 години от Освобождението на България!
© Pixabay (архив)

В цялата страна днес ще се проведат празнични чествания и събития по повод 141-годишнината от Освобождението на България.

Трети март е денят на подписването на Санстефанския мирен договор през 1878 г. От 1396 до 1878 година България е била част от Османската империя. В резултат на победата на Русия в Руско-турската война през 1877-1878 г. страната придобива независимост. От руска страна договорът е подписан от граф Н. Игнатиев. По силата на Санстефанския договор, България се превръща в най-голямата държава на Балканите. В нейните граници влизат Южна Тракия (до Бяло море), цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В западната част на страната е включена източната част на днешната Сърбия. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници. Възстановяването на българската държавност е потвърдено с Берлинския договор, като само формално до 1908 година Княжество България е трибутарно, но на практика е независимо от Портата. През лятото на 1878 г. в Берлин на конгреса на великите сили на Европа по настояване на Австро-Унгария и Англия, Санстефанският мирен договор е променен и границите на България са силно редуцирани. Няколко милиона българи остават извън независимата държава.

Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната. Музеите ще отворят широко вратите си и ще обявят вход свободен за всички посетители в почивния празничен ден.

На историческия връх Шипка, най-българският паметник ще посрещне хиляди патриоти, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и ще отбележат 141-вата годишнина от Освобождението на България. Честването, в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, ще започне в 11.00 ч. със заупокойна панихида, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Караянчева ще произнесе слово и ще приеме строя на почетния караул.

Пред паметника на Незнайния воин в София ще се проведе церемония по издигане на националния флаг.

В 12.00 часа ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Старозагорци отново ще изминат пътя-поклон до хълма „Бранителите на Стара Загора“ в шествие с националния флаг. 300-метровото знаме за поредна година отново ще бъде пренесено на ръце от военнослужещи от Втора механизирана бригада, заедно с желаещите да застанат редом до тях старозагорци и гости на града.

Кулминацията на честванията ще бъде в София, където на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка. Президентът Румен Радев е приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. От 19.30 ч. в зала „Концертна“ на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
3086 0

Свързани новини

Водещи новини