Плащаме си да ни съдят за парно. А за мръсен въздух, кога?!

  • 27 февруари 2019 13:07

  • 1295
  • 1
Плащаме си да ни съдят за парно. А за мръсен въздух, кога?!
© булфото/архив/

Oмбyдcмaнът Maя Maнoлoвa след три години ocъди „Toплoфиĸaция Coфия“ EAД зa oтĸaзa нa изпълнитeлния диpeĸтop нa дpyжecтвoтo дa пpeдocтaви инфopмaция за какво са похарчени едни 15 милиона лева от парите на потребителите. Делото се водеше пo Зaĸoнa зa дocтъп дo oбщecтвeнa инфopмaция ( ЗДOИ).

Това не е ясно как точно ще стопли изтерзаните потребители, но със сигурност е пробив в капсулата на гьонсуратското поведение на монополното дружество. За никого не е тайна, че тази паразитна фирма от години си прави каквото си иска с драгите потребители. Разбира се, под „стряхата” на всякакви партийни, държавни и общински лобисти през близо 30-годишният период, откакто ползването на парно става все по-недостъпна услуга за повечето хора.

Спечеленото дело от омбудсмана сега е за отказан достъп до информация. Не е за сумите, с които фирмата по повод и без повод товари нонстоп потребителите. Нито пък за хилядите дела, които Топлофикация и Софийска вода водят срещу граждани. По информация от Софийския районен съд – СРС, около 20% от делата, които се гледат в този съд са от двете монополни дружество. Т.е. годишно това са около 18 000 дела само в този съд!

Тепърва може би ще разберем за какво са използвани допълнително събираните пари за юристите, след като веднъж вече сме им плащали през цената на парното за „удоволствието” да ни съдят, ако заксъснеем с вноските за топлото. Демек тези чиновници веднъж са получили своите заплати, а отделно всеки от потребителите със заведено дело, им е внесъл и по 300-350 лева отгоре!

Смятам, че повечето български граждани са съвестни и навреме плащащи си сметките, които обаче растат непропорционално спрямо заплатите им. Истината е, че месечните възнаграждения в последните години се увеличават регулярно предимно на заетите в администрацията. В частният сектор, който осигурява с данъците си пари за чиновниците, съвсем не е така. Там превес все още има „сивата икономика”, а заплатите, с редки изключения, стоят от години на едно ниво. Това създава затруднения на много от иначе съвестните хора да си плащат навреме сметките за услуги, които би трябвало да са достъпни, ама не са.  

Предстои да разберем и дали общинските съветници, тъй като дружеството вече е само общинско, ще вземат решение по справедливост – да се възстановят сумите, надвнесени от ползвателите. Това едва ли ще е толкова трудно, тъй като има документи за допълнителните суми за юристите, наети от дружеството да съдят гражданите.

Всичко това едва ли ще се случи, тъй като наглостта на паразитните структури у нас е безгранична. Но пък и така ще бъде докато продължаваме да си мълчим и да търпим издевателствата им. Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на направи първа стъпка, нека да не спираме дотук, да я подкрепим и да продължим! Защото това дружество е на столичани и няма никаква логика да позволяваме чиновнически произволи. Иначе, щом си плащаме да ни съдят, току-виж някои решат, че трябва да им плащаме и задето им дишаме мръсния въздух!?

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1295 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
POLY

2019.02.28 | 12:06

1

Трябва да получите пари онлайн от вашия хол чрез завършване на проста работа с вашата работна станция за няколко часа на ден, да получите $ 238 на всеки час и да получите такса всяка седмица, докато избирате рутинни си работа.

Посетете тук....>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

Добави коментар

Водещи новини