Протест в село Царевец срещу лоша миризма и отпадъци в почвата от биоцентрала

  • 26 февруари 2019 08:39

  • 601
  • 1
Протест в село Царевец срещу лоша миризма и отпадъци в почвата от биоцентрала
©

Жители на мездренското село Царевец въстанаха срещу местна биоцентрала заради мръсен въздух и нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Петиция е изпратена и в Европейския парламент.

Сезирани са няколко институции, включително и прокуратурата. Над 150 жители на село Царевец са подкрепили подписката срещу местната биоцентрала, която произвежда ток от биогаз, който пък се добива от животински тор и силаж. Местните казват, че търпят задушливата миризма на изпражнения няколко години и твърдят че не могат даро да си отворят прозорците.

„Дъщеря ми повръща, щом дойде, веднага повръща и се затваря”, обяснява пред БТВ Ивана Бояджиева, жител на селото. Според нея миризмата била ежедневие, но вече се усеща само през нощта.

Величка Величкова атакува институциите със сигнали срещу централата. Показва ни как върху общинска земя са излети тонове изпражнения. „Това е вторична биомаса, за която нямат адекватни хранилища, 90 дни стои твърдата фаза, течната 160 дни, това е екокатастрофа, всичко това отива във водата, отдолу в подпочвените води и всичко това се издишва във вид на сероводороди, метан и амоняк", твърди Величка Величкова.

От Регионалната екоинспекция обясняват че ще наложат максималната по закон глоба от четири хиляди лева на една от фирмите, свързани с централата. Причината - нерегламентирано изхвърляне на неопасни отпадъци.

„Всъщност това са суровините, които се използват по принцип за наторяване, торов отпад и силаж, който е ферментирал в анаеробна среда”, обяснява Димитрина Тинчева, главен експерт "Контрол на ОС" в РИОСВ – Враца. Според нея не може да се говори за екокатастрофа.

От фирмата-нарушител научиха от екипа ни за глобата. Твърдят, че са престъпили единствено забраната за наторяване през февруари. „Съгласно заповед на министъра с тази биомаса може да се тори, без да е необходимо да престоява, и тя не е вредна. Това, което нарушихме, е, че няколко дни преди срока наторихме въпросния обект, защото искахме да се възползваме от хубавото време”, твърди Снежина Минова, представител на собствениците на фирмата.

Протестиращите обаче са категорични - цялото землище е превърнато в клоака. „По полето е страшно, не може да се ходи, защо, с извинение тия лайна, които са изхвърлени навсякъде, те са до колене, и в река Искър отива, и това е от две години горе-долу, това е екокатастрофа за селото”, признава Пламен Петков – местен жител и ловец. И за въздуха в селото протестиращи и експерти се разминават.

Според Димитрина Тинчева, РИОСВ – Враца, над 30 пъти е извършвана проверка, но в повечето случаи неприятни миризми не са се усещали. Оказва се, че у нас няма лаборатория, която да изследва миризма. Наличието на миризми не е определящ фактор за качеството на атмосферния въздух в района, твъдри Димитър Николаев, старши експерт в РИОСВ.

Според част от жителите миризмата в селото не е постоянна, а и собствениците подкрепяли финансово селото. Освен прокуратурата, и Областната служба по безопасност на храните извършва проверка относно спазване на родни и европейски регламенти. Очаква се и акредитирана лаборатория, която да изследва съдържанието на отпадъка на полето. За успокоение на хората ще се изследва и питейната вода.

Пробите от река Искър са чисти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
601 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.02.26 | 09:11

1

Никой не "наторява" с промишлени количества биоотпадъци. Освен това още преди строителството на биоцентралата е трябвало да бъде ясно къде ще се изхвърлят отпадъците и че това не трябва да става нерегламентирано.

Добави коментар

Водещи новини