Създават центрове за заетост в Разлог и Кавала в подкрепа на занаятчии и хора в неравностойно положение

  • 22 февруари 2019 10:00

  • 250
  • 0
Създават центрове за заетост  в Разлог и Кавала в подкрепа на занаятчии  и хора в неравностойно положение
© Pixabay

Разработването на ръководство за трудова интеграция чрез социални предприятия и създаването на два центъра за заетост в град Разлог и в гръцкия град Кавала, чрез които ще се оказва подкрепа на занаятчии и хора в неравностойно положение, са част от поредния проект на Сдружението "Международни инициативи за сътрудничество" /МИС/ - Разлог. Пред репортер на БТА неговият председател Костадинка Тодорова разказа подробности за направеното досега и предстоящите дейности по проекта при представянето му в Благоевград.

Пред зала "22 септември" на кметството, където проектът бе представен на конференция, участваха хора в неравностойно положение и представители на различни занаяти от цяла Югозападна България, бе показана и изложба на местни продукти, храни и изделия на традиционните занаяти в Пиринския край. Всички знаят, че културата е свързана и с храната, която е ключ към нашето битие и начина, по който ние осъзнаваме нашето ежедневие и нашето съществуване, каза по този повод Костадинка Тодорова. Така че хората, които чуха какви са възможностите, които проектът ни предоставя, имаха възможност да се насладят и на вкусна храна. 

Проектът е "Занаяти и социална икономика: Движеща сила за растеж чрез социално включване в Трансграничния регион", каза Тодорова. Краткото му наименования е "Социални занаяти". Той се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество сътрудничество Гърция - България за периода 2014-2020 г. и е на стойност 557 166 евро, разпределени между шестте партньора от българска и от гръцка страна. Срокът на проекта е 24 месеца и ще приключи до октомври тази година. Но тъй като проектът е доста амбициозен и има доста предвидени дейности, за да можем да достигнем до по-голям брой хора, се очаква удължаването му. 

Осъществяването му започна с малко закъснение, поради тръжни процедури, обясни Тодорова. Мисля, че е нещо по-различно от това, което сме правили до момента. В проекта се предвижда да се окаже подкрепа на занаятчии и хора в неравностойно положение да могат да излязат на пазара на труда и да бъдат част от социалната икономика. Ще им окажем психологическа, логистична, финансова подкрепа, за да могат продуктите, които произвеждат, да се превърнат в едни микро- или малки предприятия. Ще бъдат изложени техните продукти в каталог и електронна платформа и мобилно приложение, така че да може да се покаже красотата и разнообразието на нашия регион под формата на продукти, услуги и домашно приготвени произведения.

По проекта се работи вече от една година, но това, което се случи, беше подготовката именно за тази фаза, каза Тодорова. Затова на събитието искахме да представим какво е постигнато и какво се очаква през двегодишния период, какъвто е срокът за изпълнение на нашия проект, за да можем да кажем на хората, които са потенциални ползватели, как могат да се включат в предвидените дейности.

Предстои откриването през следващата седмица на два центъра за информация - един в Разлог и един в Кавала, където те ще получат възможност за участие в деветмесечна пилотна програма и те да получат всякакъв вид консултации от девет експерта, наети по проекта, как да работят върху бизнеспланове, да получат информация и да открият свои предприятия, да разработят свои маркетингови стратегии и рекламни материали. Всичко това ще се случи в рамките на девет месеца, докато са готови да излязат на пазара на труда самостоятелно. 

Междувременно всички продукти на хората, заявили желание, ще бъдат заснети. В Разлог вече имаме професионално студио, ще бъдат заснети и качени на онлайн платформата, която е в момента в процес на изработване, разказа Костадинка Тодорова. Ще бъде подготвен и каталогът, а мобилното приложение ще бъде готово към края на проекта, за да могат хората, които вече пазаруват онлайн, да имат достъп до него.

В началото в рамките на проекта няма да можем да продаваме, защото проектът няма право да генерира печалба, обясни Тодорова, но пък за сметка на това всички хора, които ще бъдат включени, ще имат достъп до техните контакти и който иска да закупи някакъв продукт в региона, ще може да се свърже директно с тях. Това е смисълът на платформата и на приложението, каза Тодорова. 

Проектът се изпълнява от консорциум от шест организации в България и в Гърция. Водещ партньор от българска страна е разложкото сдружение. Другите два са Регионалният център за професионално обучение на Търговско-промишлената палата в Благоевград и Бизнесцентър "Марица" - Хасково. Партньорите от гръцка страна са Асоциацията на хората с увреждания в префектурата Кавала, клонът в Северна Гърция на Националната конфедерация на хората с увреждания в Солун и Търговската камара в Атина. Консорциумът обединява усилията си за подобряване на начина на живот на уязвимите групи в трансграничния регион и тяхното включване в реална заетост. Приоритет са групите, изложени на риск от социално изключване, подчерта Костадинка Тодорова.

В този контекст партньорите ще разработят и предложат серия от иновативни услуги, насочени към занаятчии от трансграничния регион, хора с увреждания и представители на други уязвими групи. Проектът има за цел да информира за възможностите, които предлага трансграничният регион пред уязвимите групи в обществото. Стремежът ни е да работим за премахването на съществуващите проблеми като трудово неравенство, бедност и висока безработица сред младите хора, роми, възрастни, дългосрочно безработни и инвалиди, посочи Тодорова. Представители на тези уязвими групи ще имат възможността да стигнат до нови идеи за стартиране на собствен бизнес, включвайки се в проектните дейности, като използват своите умения и занаяти.

Основната цел на проекта е да създаде механизъм за подкрепа, да се превърне в инкубатор за нови идеи, базирани на интернет технологиите, за изграждане на мрежа от занаятчии, които да обединят усилията си за изграждане на отворен пазар, на който да могат да продават продуктите си, разказа Костадинка Тодорова. Идеята на тази мрежа е да предостави възможността на представителите на уязвимите групи да създадат свои предприятия. Партньорите по проекта вярват, че по този начин ще бъдат наети повече хора, принадлежащи към посочените уязвими групи.

Механизмът за трансгранично сътрудничество е създаден като важен двигател за развитие на занаятите, основаващо се на търсенето и предлагането на стоки във включените в проекта региони в България и в Гърция. Като допълнение към ползите от създаването на този механизъм можем да споменем представянето на екологични продукти на пазара на труда, опазването на биологичното разнообразие и ефективното управление на различните екосистеми в трансграничните региони, каза Тодорова. 

В рамките на проекта ще бъдат извършени най-напред предварителни проучвания в трансграничната зона с фокус върху традиционното майсторство, заетостта, социалната икономика. Предвидени са и посещения в чужбина за обмен на добри практики. Ще се организират сесии за информираност, т. е. събития за активизиране на интереса на всички страни с отношение към проектните дейности. Планирани са и обучителни дейности, насочени към занаятчии в неравностойно положение, местни власти, спонсори и други. Ще се разработи и ръководство за нова трудова интеграция в социалните предприятия. Ще се създаде и мрежа от два трансгранични центъра за заетост, оказващи подкрепа на целевите групи на проекта за включване в традиционни занаяти. Мрежата ще отговаря за организирането на предвидената промоционална дейност и предлагането на услуги на традиционни занаятчии и на хора в неравностойно положение и по този начин ще изпълнява ролята на инкубатор и център за подкрепа.

Ще разработим също пилотна програма, чрез която се цели да се окаже подкрепа на 40 занаятчии и 100 лица в неравностойно положение, допълни Костадинка Тодорова. Ще създадем и мобилни екипи, които ще оказват подкрепа и ще дават консултации на занаятчии и лица в неравностойно положение от отдалечените райони, при заявка и интерес от потенциални участници в проекта. Ние също ще ги търсим, за да могат мобилните екипи да достигнат до място, да заснемат техните продукти и изделия и да им окажат съдействие и консултация по всяко време в рамките на пилотната деветмесечна фаза от проекта. Ще подготвим и открит конкурс за нови бизнес идеи в областта на традиционните занаяти с финансови награди за победителите. Ще се даде и предварителна подробна информация за изготвяне на бизнеспланове за създаване на нови социални предприятия, каза още Костадинка Тодорова. В момента тече и един открит конкурс за социална идея и за социално предприемачество, обявен от един от нашите партньори - бизнесцентърът "Марица" в Хасково. Всеки, който би искал да се включи в конкурса, накрая ще получи напълно разработен проект, с който да участва в някои от програмите в България или в региона, добави тя.

Последвайте канала на

БТА
250 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини