Проф. Пламен Павлов: Левски, подобно на Апостол Павел, много добре се е разбирал с жените

  • 19 февруари 2019 10:46

  • 2063
  • 0
Проф. Пламен Павлов: Левски, подобно на Апостол Павел, много добре се е разбирал с жените
© булфото/архив/

Колкото повече се отдалечаваме от епохата на Левски, сякаш заветите му стават все по-актуални. Това твърди историкът проф. Пламен Павлов в интервю за „Новини.бг.” по повод 146 години от обесването на Васил Левски.

- Проф. Павлов, вие историците хептен объркахте хората – кога трябва да е официалната дата за отдаване на почит към паметта на нашата национална икона – Васил Левски – на 18 или на 19 февруари?

- Не от някаква гилдийна солидарност, но все пак най-малко виновни за объркването са историците. Няма да отегчавам читателите с пространни разяснения, но правилното пресмятане на датата, когато е бил убит Апостола 6 февруари, в съвремието е 18 февруари. Тази грешка, според която днес ние почитаме паметта му на 19 февруари, е направена още вкрая на 40-те и началото на 5-0-те години на миналия век.  Нямам представа кой конкретно е авторът на гафа, но има документи, че до 1944 година поклонението си е било на същинската дата – 18 февруари.

- Кога се появява версията, че не турците са го убили, а българи са предали този свят водител и са виновни за неговото залавяне и последвало обесване?

- Версията за предателството се появи още през през пролетта 1873 година в Ловеч, после влиза във вестниците на Любен Каравелов, влиза в стиховете на Вазов и се превръща в една мантра, която и до днес не може да бъде оборена. Въпреки, че продължават споровете дали Левски е предаден, дали е бил заловен, поради усилията на полицейските власти на османската империя. Сочат се всевъзможни предатели – не само поп Кърстю, за когото няма преки данни да е бил издайник, но и авантюристът Димитър Общи, който руши дисциплината на комитета, Иван Фурнаджиев, който наистина е бил предател. Разбира се доста по-късно през 1973 година съвсем случайно са открити парите на комитета, чийто център е бил в Ловеч. Дотогава дейците се обвиняват един друг, а парите са прибрани от поп Лукан Лилов, който загива при голямото клане, за което много малко се говори. Ловеч е бил жестоко репресиран през лятото на лятото на 1877 година от турския башибозук.

- Хората обаче се интересуват от това дали Левски е имал двойници, коя е неговата любима, къде е гробът му? Кажете и за книгата „Левски – другото име на свободата”, която вие написахте за него.

- Това са въпроси за цял изследователски труд и едва ли мога сега изчерпателно да отговоря в рамките на краткото интервю тук. Вие знаете, че написах книгата Апостолът на свободата, в която съм се постарал да отговоря на всички тези въпроси, според силите си. Сега ще се опитам по най-синтезиран начин да обобщя за читателите.

Много е важно да знаем къде е гробът на Левски. Има различни версии, основаващи се на оскъдните данни, останали от онова време. Примерно, да е в храма „Света Петка Самарджийска”. Или пък в християнското гробище, което се е намирало там, където днес е Министерството на земеделието. Лично аз нямам нищо против „Светка Петка Самарджийска да е мястото, където да отдаваме почит на Апостола. Но не мога да не потвърдя по-голямата вероятност останките му да са погребани в някогашното християнско гробище. В крайна сметка следите на костите му се губят по време на англо-американските бомбандировки над София през 1944 година.

- Апостола имал ли си е любима жена?

- Много се спекулира с темата за любимата на Левски. През годините се изписаха много лъжи и внушения по темата. Той е бил атлетичен, красив мъж, притежавал е някаква харизма и въздействие върху жените и то не само върху младите. Подобно на Апостол Павел, той много добре се е разбирал с жените. И една от причините затова е, че той е отгледан от вдовица. Левски е бил чист и свят човек. Общувал е с жените на неговите съратници в Ловеч, които са били пряко въвлечени в революционното дело, за което има много свидетелства.

Колкото до това дали е имал двойници – той е бил гениален конспиратор, в което няма никакво съмнение. Фотографията по онова време е била доста скъпа и е имал поне 5-6 души, чиито тескерета е ползвал в различни случаи. Той самият е държал да изнамира хора, с които има външна прилика и наистина е имало такива. Те с радост да давали идентичност на Левски за документите. Дори в Добруджа е установено,че е живял един Осман, който удивително е приличал външно на Левски.  

- Кои от неговите идеи и завети са актуални и за съвремието ни?

- Парадоксално е, но колкото повече се отдалечаваме от епохата на Левски, заветите му стават все по-актуални. Левски е бил европейски човек, мислил е в европейски категории. Той е православен монах, но и човек с прогресивно и напредничаво мислене. Имал е силно изразени граждански позиции и мислене. Повтарял, че не трябва да се позволява на властта да се самозабравя. Препоръчвал е европейският тип демокрация, но е посочвал и резервите си по този въпрос.  Левски е твърдял, че трябва да бъдем равни с другите европейски държави. Нека днес нашите политици се замислят – равни ли сме наистина на останалите европейски държави.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2063 0

Свързани новини

Водещи новини