Няма пострадали при инцидент с товарен влак на жп гара Пловдив

  • 16 февруари 2019 08:42

  • 1315
  • 0
Няма пострадали при инцидент с товарен влак на жп гара Пловдив
18 68дни
© Pixabay

Няма пострадали при инцидент с товарен влак на жп гара Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Няма опасност за населението.

Тази сутрин влак на "Булмаркет Рейл Карго" с 2 локомотива и 25 вагона с пропан-бутан се е движел от Илиянци към Пловдив. Около 4.15 ч., на гара Пловдив (пътническа ,) при преминаването транзит, дерайлират двата локомотива и първите три вагона. Към мястото са изпратени два противопожарни автомобила и един химичен. Полицейски екипи са отцепили района на инцидента.

Счупване на релса е причината за дерайлиране на влаковата композиция , поясни директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Георги Мангараков. Той посочи, че цистерните от влаковата композиция са общо 24, като две от тях са празни - буферни. "Вследствие счупване на релса дерайлират локомотива и две цистерни с пропан-бутан. Те не са се обърнали, но са извън релсовия път. Няма изтичане на газ, проверено е няколко пъти от нас. Очаква се разследващите органи да направят оглед", каза комисар Георги Мангараков. Създадена е организация от НКЖИ за вкарване на цистерните в релсовия път и за тяхното изтегляне.

Установените факти до момента са, че според ДжиПиЕс системата за контрол на локомотива, влакът се е движел със скорост 33 км в час при максимално разрешена 40 километра. Установена е счупена стрелка на приемно-отправен коловоз.

През ноември 2018 година Европейската комисия обяви, че е внесла иск в Съда на ЕС срещу България заради неизпълнения на правилата относно безопасността на железопътния транспорт. Според Европейската комисия българското законодателство не гарантира, че разследванията на тежки произшествия и инциденти се извърша от независим орган. И в момента такъв независим орган в България не съществува, се отбелязва още в съобщението.
 

Последвайте канала на

БТА
1315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини