Над 2000 учебни програми са актуализирани с участието на професионални гимназии и представители на бизнеса

  • 14 февруари 2019 14:57

  • 238
  • 0
Над 2000 учебни програми са актуализирани с  участието на професионални гимназии и представители на бизнеса
© Pixabay

Съвместната работа между бизнеса и професионалните гимназии е необходимост. Радвам се, че преди няколко години наистина започна един изключително добър диалог между професионалните гимназии и работодателите. И двете страни разбраха, че диалогът е не само залог за бъдещето на ученика, а изобщо за развитието на нашата икономика. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова на дискусия за качеството на професионалното образование и обучение, и за необходимостта от квалификации, цитирана от пресцентъра на МОН.

Над 2000 учебни програми са актуализирани вече с участието на професионални гимназии и представители на бизнеса, е съобщила Михайлова. Предвижда се актуализация да има на всеки 5 години, за да бъде обучението в синхрон с развитието на технологиите и с необходимостта от формиране на нови умения, е добавила тя. 

Повече от 50 представители на професионални гимназии, работодатели, синдикати и работодателски организации, експерти от регионалните управления на образованието и от дирекцията "Професионално образование и обучение" в МОН са дискутирали как да се осигури качеството на професионалното образование и обучение, както и да се разшири прилагането на дуалната система на обучение.

Тема на разговорите е било също въздействието на националните програми на МОН и прилагането на компетентностния подход в училище. Директорите на гимназии са представили добри практики при партньорство с работодатели, за организирането на състезания по професии, за участието в международни проекти за мобилност на ученици чрез стажове и практики в други европейски страни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини