Кметът на Хасково с коментар за допълнителното аварийно водоснабдяване на града

  • 13 февруари 2019 15:04

  • 436
  • 0
Кметът на Хасково с коментар за допълнителното аварийно водоснабдяване на града
© Булфото (архив)

Причината за забавянето на реализирането на проекта "Допълнително аварийно водоснабдяване на Хасково" не е в общината.

Това се казва в разпространено от общинския пресцентър становище на кмета Добри Беливанов. То е по повод твърдения, че е скандално две години след отпускането на почти два милиона лева за изграждането на 8 нови вододайни кладенци и водопроводи те да не са завършени. Кризата с питейната вода на областния център датира от април 2017 година, когато се оказа, че в част от ВиК - мрежата водата е с наднормени показатели "естествен уран" и "алфа - активност". След спирането на две помпени станции правителството отпусна средства за алтернативни източници, които да покрият водния дефицит.

Първите четири нови кладенци в Северната индустриална зона бяха готови през януари 2018 година, но сформираната от ДНСК комисия ги въведе в експлоатация почти 10 месеца по-късно, уточнява Беливанов. По негови думи причината е било ВиК - дружеството, което не е било учредило задължителната санитарно-охранителна зона и не е имало разрешително за водовземане от Басейнова дирекция - Пловдив.

По подобен начин изглежда ситуацията според мнението на кмета и в Източната вододайна зона и зона "Узунджово II", където липсата на разрешения е била основна пречка за започване на строителство. То е закъсняло и заради трасе за водопровод, което е минавало през частни терени и което е наложило процедури по отчуждаване и промяна на ПУП, гласят други аргументи.

Кметът на Хасково изразява безпокойство и в заради обстоятелството, че в нов кладенец в зона "Узунджово" има наличие на уран над нормите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
436 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини