Стартира данъчната кампания в Шумен

  • 13 февруари 2019 14:42

  • 211
  • 0
Стартира данъчната кампания в Шумен
© Novini.bg

Данъчната кампания на община Шумен по събиране на местните данъци и такси за 2019 г. започва официално от днес, съобщиха от общинския пресцентър.

До първи март собствениците на недвижими имоти ще получат по пощата съобщения за дължимите от тях суми за данък сгради, таксата за битови отпадъци и данък върху моторните превозни средства. Съобщенията ще бъдат разпратени до всяко данъчно задължено лице с размера на данъка за 2019 г. Начините за плащане, банковите сметки и телефони също ще бъдат посочени тях.

Съгласно Закона за местните данъци и такси, данъкът върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъкът върху моторните превозни средства се събират на две вноски - до 30 юни и до 31 октомври. Всички данъчнозадължени лица могат да платят своите задължения с 5 процента отстъпка, ако внесат пълния размер в срок до 30 април. Проверка на задълженията може да се направи на интернет страницата на местната администрация чрез клиентски идентификационен номер. Услугата за издаването му е безплатна и се предоставя от общинската данъчна служба.

През тази година има промяна на ставките за облагане на моторните превозни средства, поради изискванията на Закона за местните данъци и такси. За община Шумен не се налага предеклариране на моторните превозни средства, тъй като общинската администрация е извършила промените по служебен път. Въпреки това от данъчната служба препоръчват на собствениците на моторни превозни средства да носят големия талон - за справка при необходимост, преди заплащане на задължението.

Последвайте канала на

Десислава Станева
211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини