Иван Игов пред „Новини.бг.”: Не говорете срещу децата, те са нашето бъдеще!

  • 13 февруари 2019 13:34

  • 1941
  • 0
Иван Игов пред „Новини.бг.”: Не говорете срещу децата, те са нашето бъдеще!
© новини.бг/архив/

Това е апелът на психолога Иван Игов, един от участниците в създаването на новата Национална стратегия за детето 2019 г.-2030 г., към всички чели-недочели важния документ. Скандални коментари по темата тези дни имаше от страна на Българската православна църква /БПЦ/, партии и граждански организации.

За никого не е тайна, че скандал  у нас може да се забърка от всичко, особено преди избори, когато се вършат всякакви безчинства под шапката на благовидното оправдание, че „целта оправдава средствата”. Така се случва тези дни и с прочита на публикуваната нова Национална стратегия за детето, след като десегодишната валидност на предходната изтече в края на миналата година.

„Някои се опитват да вадят заплашителни тези от стратегията, но в резултат се получават само фейкове”, смята дългогодишният училищен психолог Иван Игов.

Според него, първи нож на стратегията са извадили от „едно много маргинализирано НПО - „Образование вкъщи”, което се състои от няколко човека”. По официална статистика само 60 деца на възраст до 16 години се обучават в домовете си по настояване на своите родители. Очевидно тази организация има твърде рехава представителност, за да си присвоява правото да коментира напористо в публичното пространство проблемите на всички деца и родители, които посещават обществени и частни училища.

Подобни НПО-та отричат държавата и намесата й в образованието. Бележките им по стратегията са толкова реакционни и крайни, че като ги чете човек добива усещането, че държавата е злодей, който иска да отнема децата от родителите им и да ги продава за органи! Това е нелепо, смята Игов и продължава:

„После пък се обади Ловешкият митрополит, който се оказа че без да пита никого, е изразил мнение в позиция по норматива от името на Светия синод. Този глупав скандал се разплете вчера. Той се захвана с абортите, но в стратегията изобщо не се говори за тях, а за това, че децата трябва да имат необходимото образование за превенция срещу ранните забременявания”. А този проблем реално съществува в обществото ни и няма защо да си затваряме очите за него. България е на едно от първите места в Европа по показателя „деца да раждат деца”.

„Ето ви примери за хора, които изобщо не са чели стратегията, не са се постарали да разберат за какво става дума, но се изказват по нелеп начин. Това може да предизвика само усмивки. Но сериозен коментар по стратегията е необходим”, е категоричен психологът.

Националната стратегия за детето 2019-2030 г. е създадена освен от Държавната агенция за закрила на детето и с помощта на УНИЦЕФ България.

„На партиите, които преди избори се опитват да извличат дивиденти с неясни коментари, ще кажа само едно – не го правете на гърба на децата на България! Това ще е голяма мръсотия. Стратегията има за цел единствено да укрепи семействата, децата и онези, които се отглеждат при отвратителни условия, не ходят на училище и т.н. Затова са нужни усилията на всички ни. Никой не е против семейството, както твърдят някои партийци. Говорим за онези деца, които са на улицата, изоставени са. Документът, който изготвихме, е точно затова – да върнем тези малчугани в семейна среда, чрез приемни семейства и др., да имат покрив над главата и да учат. И пак повтарям – става дума за стотици деца, които са застрашени никога през живота да не усетят любов и грижа. Това дали го съзнават онези, които критикуват, но без четат?!”, се гневи с основание дългогодишният специалист.

Той е един от екипа от над 300 експерти, участващи в създаването на стратегията. Иван Игов е член на Консултативния съвет и е убеден, че две неща са от изключителна важност:

„Създава се база данни за децата, които са попаднали в риск и така ще се проследява грижата за тях. Досега имаме близо 13 служби, които се занимават с тях, но не се проследяваше прецизно пътят на едно дете, поставено в риск, минаващо през всички тези ведомства. Самията аз съм работил с такива деца, които са били стабилизирани, но после се чудиш къде да ги препратиш. Затова институционалната верига е важна. В стратегията е заложена и водеща роля на превенцията деца да не изпадат в риск”.

В заключение психологът обобщи: „Всички глупости, които се изписаха и изговориха срещу този важен документ, се правят от хора, които преследват свои користни цели и изгоди. Бих им препоръчал по напред да прочетат стратегията, но да не се фиксират егоистично само върху собствените си семейства и наследници, а да мислят и състрадават на хилядите деца на улицата, които се нуждаят от помощ. Не говорете срещу децата на България, те са нашето бъдеще!”

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1941 0

Свързани новини

Водещи новини