Погребенията вече ще се правят по нови правила

  • 06 февруари 2019 15:17

  • 41373
  • 7
Погребенията вече ще се правят по нови правила
© pixabay

В общинските гробища се погребват покойници, които имат постоянен адрес в съответната община или регистрация по настоящ адрес там през последните 5 години от живота си. Това се предвижда в проектозакона за гробищните паркове, който предстои да бъде обсъден в комисиите на Народното събрание.

Подобни изисквания в момента фигурират в наредбите на отделни общини, но липсва единен текст, който да регламентира на национално ниво погребалната дейност, пише "Телеграф".

Законопроектът е изготвен от Сдружението на общините в България е ще бъде разгледан от депутатите. Има възможност при обсъжданията изискването за 5 години настоящ адрес да бъде намалено на по-кратък срок. Освен това се допуска погребение в друга община, различна от местожителството на покойника, ако някой от наследниците му е регистриран, че живее там в последните 5 години.

Законопроектът предвижда да се заплаща и такса за благоустрояване на гробището от наследниците на погребаните. Размерът ще е различен за различните гробищни паркове и ще се определя от общинския съвет в съответното населено място. Освен това наследниците могат да делегират на ръководството на гробищния парк поддръжката на гроба на техния близък. Това ще става срещу определено заплащане.

Предвиждат се и санкции за погребални фирми, работещи нелегално. Те трябва да бъдат вписани в регистър към общината, за да могат да извършват дейността си. Ако не са, глобата е до 3000 лева. До 300 лева санкция пък е предвидена за залепяне на некролози на нерегламентирани места. В момента това е масова практика, като траурни съобщения редовно се поставят по фасади на сгради, врати и дори дървета.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
41373 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
стефан

2019.02.07 | 07:41

1

Г-н Борисов, ВЕЧЕ и за умрели ще събирате такси от все още ЖИВИТЕ! Това е ПОЗОР и АБСОЛЮТНО ПАДЕНИЕ ! Предлагам на Светия синод да ви АНАТЕМОСА!

2019.02.07 | 21:08

7

пука му на пачата!

Аз

2019.02.07 | 17:29

6

Мислех че ще ни ровят прави да има място и за тях

123

2019.02.07 | 16:23

5

Гробищата в цялата страна са ужасни. Плащаме данък смет , данък сгради и още други а сега и данък - гробища. Не може човек и да умре. Общините ще си поддържат гробищата. Как наследниците. Ами ако няма наследници. Ако е соцшално слаб и самотен наследника. Малоумни управници. Мародери. Срамота

Аз

2019.02.07 | 14:14

4

А за бездомниците и клошарите кой ще плаща?Или тях ще ги оставят ей така?Престанете с тези обири в буквалния смисъл от опечалените и близките на починалите.За едните безплатно,а за другите жив обир.Нали всички сме равни пред Бог?Май страдат само живите или с дуги думи казано-„Ада е тук,на земята”.

Анонимен

2019.02.07 | 10:03

3

И ОТ ТАМ Л И ДА ПЕЧЕЛИТЕ.ЗАСРАМЕТЕ. СЕ.БЕДНИЯТ БЪЛГАРСКИ. НАОД

степан

2019.02.07 | 09:56

2

Живите драстично намаляха ,проблема с пенсията е решен такива ще има но няма да има кой да ги получава , няма и кой да внася също и данъците овиснаха .Тези които трябва да плащат голямата част си прескачат по техни си параграфи и превенция Дойде време за последният коз тези които остават тук е ясно ,че ще умрат тук щопък да не изкярят очаквам още нещо това няма да е последно това е началото.

Добави коментар

Водещи новини