4-ти февруари – урокът по доблест на Николай Добрев

  • 04 февруари 2019 11:55

  • 4572
  • 17
4-ти февруари – урокът по доблест на Николай Добрев
© личен архив

Преподаде го покойният Николай Добрев, министър на вътрешните работи в кабинета на Жан Виденов, който бе натоварен да състави ново правителство през зимата на 1997 година. Тогава страната вече тънеше в мизерия, хиперинфлация, бунтове и брожения.

Такива почтени човеци и политици като Николай Добрев, са малцина на политическата ни сцена в годините на т.нар. „демократичен преход”.

Само две години по-късно след посочената дата рицарят на честта Николай Добрев напусна този свят след тежко боледуване.

На 4-ти февруари 1997 година обаче той даде показно на мижитурките в политиката и властта, как човек може да постави знак за равенство между съвест, морал и отговорност пред обществото. Нищо че можеше да се заинати и до дупка да отстоява правото си по Конституция да състави червен кабинет. Той не го направи.

Мандатът за съставянето на ново правителство по онова време бе връчен от новоизбрания буквално току-що президент на страната Петър Стоянов, който наследи на този пост първият демократично избран държавен глава Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва, също вече покойник. И Желев, и Стоянов тогава се ползваха с голяма подкрепа на СДС и недоволните от хиперинфлацията, беднотията и несгодите българи.

По онова време цяла България вреше и кипеше от справедливия гняв на народа, който затъваше все повече и повече за сметка на шепа олигарси и банкери- започна и страшната банкова криза, довела до фалита на 15 банки само за няколко месеца.

За яснота на по-младите читатели само ще припомня, че тогава цената на един щатски долар от 500 достига до 3000 лева, а инфлацията скочи над 300 на сто, средната заплата пък падна до 5 долара?!

Ето така по време на едно от управленията на БСП бяха съсипани хиляди редови спестили и облагодетелствани шепа кредитни милионери, които през годините така и не получиха никакво възмездие. До днес, когато започват действия за доказване на произхода на тези облагодетелствани партийни избарници. Въпреки съпротивата на тях самите и партийните им покровители.

На 4-ти феврура 1997 г. партията – наследница на БКП - БСП, спечелила преди това парламентарните избори, хвърли страната в хаос, в жестока политическа и финансова криза. Милиони излязоха на протести, блокираха парламента, правеха барикади, палеха и рушеха...

Давайки си сметка за всичко това, Николай Добрев съвестно върна мандата за съставяне на ново правителство. Ето защо всяка година на тази дата е добре да си припомняме и най-новата ни историята. Защото, както е казал Сервантес: „Народ, който не знае миналото си, няма бъдеще”.


 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4572 17

Коментари 17

Добави коментар
Очевидец

2019.02.05 | 20:51

17

Мутрите платени чупеха и трошеха парламента Тези СДС наречени Нокакви танкове не вика тогава Младенов а Боянският кинаджия иавъртя нещата -Михайлов!Прейначавате нещата долни ДЕСНИ -БОКЛУЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ToINy

2019.02.05 | 10:44

16

Google вече плаща 23859-32746 долара на месец за онлайн работа от дома си. Много съм щастлив, защото трябва да печеля много пари у дома и да получа $ 7642 на седмица. всеки може да върши тази работа и да получава повече приходи онлайн в непълно работно време.

следвайте този уебсайт......>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

Чaк пък милиoни дa излязoxa пo улицитe?!?!

2019.02.04 | 12:54

3

Oщe тoгaвa пeдepacтитe и лecбийкитe oт CДC cи кaзaxa, чe извъpшили пpeвpaтa, зaщoтo иcкaxa cвoя дял oт пpивaтизaциятa и ce уплaшиxa, чe кoмуниcтитe нищo нямa дa им ocтaвят, aкo ca нa влacт!!! Cъбитиятa и фaктитe, кaктo и Кocтoвaтa мeтoдикa зa пpивaтизaция, дoкaзaxa тoвa!!!

До простия!

2019.02.04 | 23:12

15

Ти си абсолютен нещастник !

Неук, неграмотен и не знаещ нищо от историята на прехода !

Пълен нещастник и цървул вмирисан !

И СДС и ДПС, са създадени от "държавна сигурност" на БКП !

Така, че когато говориш за боклуци, те са номер едно !

Няма втори като тях !

А ти явно, ще си умреш неграмотен !

2019.02.04 | 22:36

13

За Нора Ананиева става въпрос.Тя признава за разграбването на държавата от БКП мафията....Опровергайте я ако можете.Тъкмо ще обясните и що ще Нинова начело на БСП.Всички мафиоти в една партия...

2019.02.04 | 20:53

12

И кой ,интересно,беше приватизаторът?-Костов или Нинова и останалите червени къртици....Поразровете се из пресата от онези години и малко преди тях,и ще намерите признанието на мастита тогава БКП депутатка..."..Какви ти куфарчета,тогава цели предприятия подарявахме ..."...на Вуте дека не мое да пише...и на братя Василеви,Баневи,Арабаджиев,Гергов....

Уча се !

2019.02.04 | 23:06

14

Не искам да казвам, че Добрев не добър човек !

Но имал ли и е избор, при условие, че народа е пощурял от извращенията на псевдо комунистите тогава, които докараха България до колапс !?

2019.02.04 | 13:24

4

От такава демагогия ние обикновените граждани НИКОГА няма да научим истината за така наречения "преход". Преди няколко години или четох някъде или имаше предаване по телевизията в което се говореше, че е бил свикан консултативен съвет при президента и до късни доби-"на тъмно" са се договорили за да не се стигне до по-големи ексцесии БСП да върне мандата за който са имали мнозинство в парламента и доброволно да се откажат от правителство... Както и по-горе написах ние Никога няма да разберем истината-защото така им е удобно и всеки може да се упражнява по темата. Въпросът е защо надигат кокалите на човека...? Каква е ползата и за кого?

2019.02.04 | 20:41

11

По-горе в коментарите е споменато.Спазариха оцеляването на партията си в замяна на властта.После Костов предаде цялата икономическа власт ръцете на червената мафия ,а те от време на време надигат глава и за политическата.Не че са много кадърни, а за да доограбят това което не могат през икономическата власт..

2019.02.04 | 18:16

7

Не бих казал,че написаното по-горе е напълно вярно. Просто комунистите усетиха на къде духа вятъра и решиха да останат живи, затова върнаха мандата тогава. Погледнете Кирил Добрев и ще разберете, крушата не пада по далече от дървото. Какъвто бащата такъв е и сина.

2019.02.04 | 20:32

10

Не знам дали са усетили вятъра или нещо друго но ако тогава бяха разпалили гражданска война,днес нямаше да ги има.А те не целяха това.Знаеха че промитите мозъци на хората пак ще ги потърсят. За това и днес са толкова нагли.

2019.02.04 | 20:20

8

Какво да му гледаме,че той баща му си отиде и заради него дето го хванаха да пере пари на сръбската мафия и да краде автомобили. До ден днешен не са дали свястно обяснение защо не го осъдиха ,а сега го дава моралист.Като всички от върхушката на БКП.

Stamat

2019.02.04 | 17:14

6

Ами, бяха притиснати и изплашени!Биха хората през деня и жестоко през нощта, защото се бяха изплашили при щурма на НС като мишоци. Този свърши от рак, министъра на МВР по това време след време го намериха разложен след като сам си беше теглил куршума. Доблест съвест...къде го търсите при комунягите!?!

2019.02.04 | 20:25

9

Първо си спазариха имунитет за извършеното след което отстъпиха властта . На ред беше Костов който довърши започнатото от тях-даде цялата икономическа власт в ръцете на червената мафия. Сега искат и политическата.

Аделина Делийска,Александър Томов

2019.02.04 | 14:01

5

По дяволите, не можем да повлияем на българите да не гласуват за БСП.
От ГЕРБ ще ни спрат кранчето

2019.02.04 | 12:05

1

Мир на праха му, но хайде да не се изсилвате, друга алтернатива нямаха, къде е тук геройството?

Росица

2019.02.04 | 12:34

2

Можеха да вкарат армията, още не бяха нарязали танковете

Добави коментар

Водещи новини