Варненски села отпразнуваха Петльовден (снимки)

  • 02 февруари 2019 10:33

  • 900
  • 1
Варненски села отпразнуваха Петльовден (снимки)
© Булфото

Днес варненските села Голица, Кривини, Солник, Добри дол, Козичино и други села в България празнуват народния ден  на мъжките рожби "Петльовден", предаде Булфото.

Преди празника къщата се почиства, а хората се обличат в нови или празнични дрехи. На самият празник се заколва петел, отглеждан специално с тази цел. Коленето става или много рано сутринта, или вечерта. Обикновено жертвеното животно е заколвано на прага на дворните врата, но има случаи, когато се коли и на къщния праг.

По-късно на малкото момче само се дава да пипне ножа, с който птицата е принесена в жертва. На някои места коленето се изпълнява от майката или бабата в къщата. Гледа се с кръвта на петела да се опръска вратата (къщната или дворната), плета и пространството пред прага. С кръвта от птицата се мазват лицата на малките момчета, вратите и праговете на всички постройки.

След заколването на петела, той се сварява на курбан, с който жените ходят и раздават („подават“) по съседи и роднини и се събират на обща трапеза.

Преданията разказват следната 300-годишна история: Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, взимането на малки момчета. Разпитаните стари хора и легендата разказват как смела голичанка (с. Голица, Варненско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано.

Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Голица. Оттогава до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
900 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Справедлив

2019.02.02 | 15:31

1

По-добре заклано момче, отколкото еничар и античовек османлия, колещ наред без да мисли. Много долнопробна империя, като се замисли човек за предимствата и недостатъците. Не че другите империи са били за харесване. Българската държава и в някакъв период империя е била много по-достойна от всички други хвалени и прехвалени. Поздравления за хубавия празник, българи! Съхранявайте традициите си, защото те ви отличават от другите затъпяващи и полово неориентирани нации.

Добави коментар

Водещи новини