Кметът на Ловеч сигнализира за неправомерен достъп до деловодната система на общината

  • 01 февруари 2019 19:06

  • 580
  • 0
Кметът на Ловеч сигнализира за неправомерен достъп до деловодната система на общината
© Pixabay (архив)

От ГДБОП и "Икономическа полиция" са извършили проверки за неправомерен достъп до деловодната система на Община Ловеч, съхраняваща лични данни на граждани. Той е бил осъществен от общинския съветник в Ловеч Данчо Заверджиев по време на заседанието на Общинския съвет вчера /31 януари/.

Това съобщи кметът на общината Корнелия Маринова, цитирана от БТА. За случая е уведомена и Окръжна прокуратура - Ловеч. "Аз лично подозирам, че общински служител е този, който е дал възможност за достъп до системата. Мисля, че това се доказва и от предварителните документи, които излизат, проверки от информационни системи", заяви кметът и добави, че за подобно действие се предвижда наказателна отговорност.

По думите ѝ веднага след като е установен неправомерния достъп е била спряна системата. Затова не може да има каквото и да е притеснение по отношение сигурността на личните данни. "Неслучайно на секундата сме предприели решителни мерки, защото всичко останало ще трябва да се докаже и да се наложат такива санкции, каквито законът изисква. За мен това е изключително грубо престъпление. Престъпление срещу гражданите и сигурността на техните данни и не знам дали си дават изпълнителите сметка колко престъпно деяние са извършили", каза още кметът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
580 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини