Закриват "Дом майка и дете" в Бургас

  • 31 януари 2019 14:41

  • 1279
  • 0
Закриват "Дом майка и дете" в Бургас
©

Предстои закриването на "Дом майка и дете" в Бургас, където се отглеждат изоставени деца до 3 години. Процесът е част от деинституционализацията на домовете, която започна през 2009 година. Децата ще бъдат настанени в приемни семейства или в центрове. Това информира днес в Бургас заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Всички домове, където се полагат медико-социални грижи, какъвто е и домът в Бургас първоначално са били реформирани, сега обаче подлежат на затваряне.

Това не означава, че няма грижи за децата. Целта на правителството е чрез европейски средства да създаде изцяло нови и модерни интегрирани услуги, обясни Русинова. По думите й в голяма част от тези домове има лоши битови условия, намират се извън големите населени места, няма социална грижа и работа с децата.

От старта на реформата досега са закрити близо 80 на сто от домовете у нас. 4000 деца вече са в приемни семейства, 1400 са настанени в малки нови семейни къщички.

Домът за медико-социални грижи в Бургас "Дом майка и дете" е създаден през януари 1953 година.

Децата и семействата, за които са предназначени услугите в Дома са - деца в риск; деца, лишени от родителски грижи; деца, жертви на насилие и тормоз; изоставени деца; деца с увреждания; рискови новородени деца с ниска и много ниска телесна маса.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1279 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини