В Плевен увеличиха наемите на общинските жилища

  • 31 януари 2019 14:08

  • 1525
  • 2
В Плевен увеличиха наемите на общинските жилища
© Pixabay

В Плевен увеличиха базисната наемна цена за ползване на общинско жилище от 62 стотинки на 1 лев за квадратен метър жилищна площ. Тридесет и трима общински съветници гласуваха "за", един - "против", двама се въздържаха, съобщи пресцентърът на Общинския съвет в Плевен /ОбС/. 

В аргументите за промяната е посочено, че досегашният нормативен акт е приет през април 2005 г. За период от 18 години цената е увеличена веднъж с 10 стотинки, а в същото време са повишени минималната работна заплата и наемните цени на жилищата на свободния пазар. По данни на НСИ от 2001 г. до края на 2018 г. е отчетена и инфлация в размер на 88,00.

При обсъждането е била посочена справка за други общини, близки по големина и брой население с Плевен, която показвала, че "на този етап в Плевен цените за отдаване под наем на квадратен метър общинска жилищна площ са едни от най-ниските". 

Общинският жилищен фонд в Плевен е стар и амортизиран и нуждите от текущи и аварийни ремонти нарастват, а новата цена ще позволи да се отделят необходимите средства за поддържане на общинските имоти и съответно да се удовлетворяват качествено жилищните нужди на гражданите, посочват от пресцентъра на ОбС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1525 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.02.01 | 13:48

2

Не е правилно,да се увеличават наемите на Общинските жилищта,защото заплатите не са вдигнати в България.
Жилфонд й Общината получават доста солидни заплати,в сравнение със останалите минимални заплати на хората.

оня с коня

2019.01.31 | 23:10

1

В тези общински жилища живеят предимно роми които рушат.

Добави коментар

Водещи новини