Леви мераци, левашки трикове -див капитализъм

  • 28 януари 2019 12:57

  • 2651
  • 6
Леви мераци, левашки трикове -див капитализъм
© новини архив

Тези дни страната беше залята от серия леви мероприятия - БСП си направи пореден партиен форум и ясно заяви, че има огромни мераци да вземе властта като катурне управляващите още на евроизборите. Дали ще стане, ще видим.Левият президент отчете двугодишният си престой на "Дондуков" 2 и очаквано в мрачноватата си поредна реч ни заплаши, че утре, вдугиден най-късно всички ще измрем без грам надежда и оптимизъм. Но пък той ще ни спасява от бездушните чивновници и институции с някакъв пореден съвет, който щял бил да създаде. По същото това време хиляди българи останаха без ток и вода. А безогледни търгаши в Пампорово необезпокоявани и по правилата на чистия пазар и капитализъм продаваха туба вода за 10 лева!

Знаем си, че живеем в страната на парадоксите, ама чак пък толкоз! Валят леви закани, ама си живеем в дивашки капитализъм.
Оказва се, че липсата на регулации, както и правилата на свободния пазар не са лъжици, които могат да заситят алчността и лакомията както на политиците ни, така и на търговците.
"Според гостуващи туристи през уикенда, търговците се възползвали от спряното водоподаване в курорта и увеличили с близо 300% цената за туба вода", съобщи днес Нова тв.

Оказа се, че водата в този зимен наш курорт е била спряна още в петък вечерта. Както се разбира от тази криза веднага са се възползвали търгашите, които явно нямат срам нито от хората, нито от Бога. Зер, нали затова и Христос ги е прогонил от храма.
Любопитен въпрос без отговор обаче е, защо хотелите в този курорт не са предвидили възможности за своите клиенти да не ходят жадни и неумити, когато се случи авария? Там не за първи път се случва подобна криза - и преди чужди и наши туристи са се жалвали от безхаберието на хотелиерите, които вземат скъпо и прескъпо за услугите, които предоставят.
Още по-лошо е, че потребителите нямат никакви законови права в такива случаи. Защото живеем в свободни пазарни правила в условията на див капитализъм.

"Никой не контролира свободния пазар. Луд е онзи, който дава пари за толкова скъпи услуги. Какви права да имат? Цените са свободни. Това, че има някаква реална монополна ситуация, която позволява на този търговец да иска 10 лева, е друг въпрос. Ръкводството на курорта трябва да носи отговорност, ако е позволило да съществува само един търговски обект и да няма възможност да се продава вода и в друг", коментира председателят на Асоциацията на активните потребители Богомил Николов.
Той припомни за подобен казус на летището, където 1-2 барчета доскоро продаваха на безумни цени, в т.ч. и вода. Монополната ситуация трябва да се разреши и водата тогава няма да е по 10 лв.. Затова има смисъл да се говори и коментира по тези проблеми, докато не бъдат решени.

Както става ясно, няма кой да принуди търговците да не издевателстват над драгите потребители. Защо обаче продавачи не пазят своята репутация и добро търговско име, няма яснота. Нито пък какво би станало, ако купувачите и туристите решат да бойкотират курорта заради тези и подобни безобразия?! Тогава определено няма да им върви по вода, нито пък ще я продават по 10 лева тубата. Така хем ще ходят по вода, хем ще са жадни...

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2651 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2019.01.28 | 13:31

3

Много точно написано за курорта ,но защо пак се почва с опозицията и не е ли прав президента,че критикува управляващите,кой създаде корупционните системи и ако тези търовци си позволяват своеволие няма ли закони

Pernik

2019.01.28 | 15:30

6

виш парво на кой са магазините и после пиши.На хора от дпс и бсп

2019.01.28 | 13:53

4

яж у й червен трол долен

Опорна точка

2019.01.28 | 13:56

5

Фатмагюл комуниста защо не изпрати екип на Пампорово да раздава вода без пари? Защо!?!

боби

2019.01.28 | 13:26

2

Пампорово - безбожно скъп курорт! И не заслужаващ тези цени! Алчността е безумна на нашите хотелиери и търгаши!Ами осигурете безплатна вода на гостите си!!

боби

2019.01.28 | 13:26

1

Пампорово - безбожно скъп курорт! И не заслужаващ тези цени! Алчността е безумна на нашите хотелиери и търгаши!Ами осигурете безплатна вода на гостите си!!

Добави коментар

Водещи новини